Úvod / Magazín

Když granola není müsli a müsli není granolou

Milovníci sladkého snídání pozor! Představujeme vypečenou novinku plnou energie, bílkovin, sacharidů a tolik prospěšné vlákniny. Na složení jsme si dali opravdu záležet, a tak naše granolky nejen že skvěle chutnají, ale zároveň zasytí a dodají potřebnou energii do startu dne. Podle čeho granolu nebo müsli vybrat a v čem se vlastně liší? Pojďme se na to společně podívat v následujícím článku.

Rozdíl na první křupnutí

Pokud jste si mysleli, že müsli a granola jsou totéž, pak vás velmi rádi vyvedeme z omylu. O tradičním müsli můžeme říct, že je takzvaně sypané a jedná se vlastně jen o směs vloček, sušeného ovoce, semínek a oříšků. Zatímco granola je vždy pečená. Pomalu a dozlatova pečená, nebesky voňavá a hříšně chutná. Klasicky se zapéká s tukem, v našem případě pak s kokosovým olejem. Ten se pečlivě vymíchá a výsledná směs se velmi pomalu a na nízkou teplotu zapeče. Vznikají tak křupavé hrudky plné fantastické chuti.

Zapékané müsli, které můžete znát z televizních reklam nebo supermarketů je tak vlastně spíše granolou, ale při pohledu na nevalné složení není divu, že si tento název netroufne s patřičnou hrdostí nosit.

 Granola

Müslete na své zdraví

Při výběru se nenechte zmást pestrobarevnými obaly, které jsou plné svěže vypadajícího ovoce, poctivé čokolády a obřích ořechů. Často na nás tyto líbivé krabičky dělají jen laciné cukrbliky a nakonec s námi pěkně vypečou. Pokud jste se nenechali odradit už při pohledu na složení, kde najdete bohatý výčet nekvalitních surovin a všudypřítomných éček, pak na sebe pravděpodobně nenechá dlouho čekat zklamání v podobě chuti.

Pokud si ale chcete dopřát zapékané müsli či granolu, které ocení vaše tělo i chuťové pohárky, pak složení rozhodně neopomeňte a zaměřte se především na:

  • Tuky – základní stavební jednotkou kvalitního nositele zdravých tuků jsou samotné ořechy a semínka, které se v granole nacházejí. Plusové body získávají také za studena lisované oliváče nebo poctivý kokosák, vždy ve variantě pro tepelnou úpravu. Chutná granola se přitom v oleji nemusí koupat a stačí pár kapek pro docílení dokonalého spojení a křupavého propečení.
  • Cukry – v případě cukrů se obloukem vyhněte glukózo-fruktózovému sirupu a vsaďte raději na cukr třtinový nebo třeba kukuřičný sirup. Stejnou parádu udělá také stévie, med nebo čekankový sirup. O přirozeně sladkou chuť se postará sušené ovoce nebo čokoláda.
  • Bílkoviny – ačkoliv je granola především zdrojem sacharidů, tak množství bílkovin zajišťují ovesné vločky, ořechy a semínka. Taková granola vás dostatečně zasytí a je nutričně vyváženější.
  • Vlákninu – která je často v českých jídelníčcích opomíjená. Přitom její prospěch pro správnou funkci trávícího systému je nesporný. S příchodem vlákniny do těla si dá odchod i věčná zácpa nebo nepříjemné pocity nafouklého břicha. Pokud tedy víte, že s příjmem vlákniny bojujete, pak se zaměřte na granolu, která má alespoň 6 – 10 gramů vlákniny na 100 gramů.
  • Chuť – pokud se vám jen při představě kousnutí do hrozinky křivý pusa, pak myslete na to, že chuťové preference jsou při výběru stejně důležité, jako samotné složení. A věřte, že si tady přijde na své úplně každý. Ať milovník jemných vanilkových tónů, tradiční ovocňák, čokoholik, oříškomil nebo zarytý fanoušek slaného karamelu.

A v čem spočívá kouzlo a jedinečnost naší granoly?

Každá granola z dílny Balíčku zdraví vznikla v naší kyjovské výrobně, kde jsme ji několik týdnů testovali, ochutnávali a výsledné chutě jsme vyladili k maximální spokojenosti i těch nejmlsnějších jazýčků. Nenajdete v nich nekvalitní tuky ani umělá sladidla. Naopak granoly obsahují jen to nejlepší, co si u nás můžete pořídit i samostatně – ovesné vločky bez lepku, prémiové ořechy, semínka, lyofilizované ovoce a ovoce sušené, které u nás najdete pouze v nesířeném stavu.

Benefity naší granoly

10 důvodů proč jíst granolu 

  • Granola je výživná – obsahuje velkého množství důležitých živin, včetně vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů.
  • Je bohatá na vlákninu, což je prospěšné pro trávení a udržení zdravého zažívacího systému.
  • Energizující - díky obsahu ovesných vloček a sušeného ovoce je granola skvělým zdrojem dlouhotrvající energie. Poskytuje vám palivo na celé dopoledne.
  • Dobrá pro srdce - některé složky granoly, jako ořechy a semínka, obsahují zdravé tuky, které mohou pomoci snižovat hladinu cholesterolu a zlepšovat zdraví srdce.
  • Plnohodnotná snídaně - díky svému složení granola poskytuje pocit sytosti a pomáhá potlačovat hlad, což může být přínosné pro udržení zdravé váhy.
  • Nabízí různé možnosti přípravy - granolu si můžete připravit doma a přizpůsobit ji svým chutím a preferencím. Můžete přidávat ořechy, semínka, sušené ovoce a další ingredience dle svého výběru.
  • Granola je vhodná také na cesty a jako svačinka do školy nebo do práce. Můžete si připravit přenosnou porci do svačinové krabičky nebo sáčku a mít tak zdravou alternativu k prázdným kaloriím.
  • Zlepšuje trávení - vláknina obsažená v granole pomáhá stimulovat trávení.
  • Chutná alternativa - granola může být skvělou alternativou k sladkým cereáliím nebo dezertům. Její přírodní sladká chuť a textura mohou uspokojit touhu po něčem sladkém bez přídavku přebytečného cukru.
  • Všestrannost - granola se dá konzumovat nejen s mlékem nebo jogurtem, ale můžete ji také přidat do smoothie, ovesné kaše nebo ji použít jako posyp na ovocné saláty. Existuje mnoho způsobů, jak si granolu vychutnat a začlenit ji do různých jídel.

Granola 100x jinak

Granola poslouží jako základ pro výživnou snídani či rychlou svačinu. A čím ji můžeme doplnit, aby chutnala co nejlépe a navíc pořádně zasytila?

Většina z nás si granolu sype do jogurtu nebo ji zalívá mlékem. A dělá rozhodně dobře! Bílkoviny z mléčných výrobků dostatečně zasytí a navíc nechají chuť granoly dokonale vyniknout. Pokud se vyhýbáte laktóze nebo patříte do veganského tábora, pak sáhněte po rostlinné variantě. 

  • Přidejte sezónní ovoce – dodáte tak snídani pestrou barvu, šťavnatou chuť, potřebné vitamíny, antioxidanty a vlákninu.
  • Pokud zrovna vládne paní zima, pak se nebojte sáhnout po skvělé alternativě ovoce v podobě ovoce lyofilizovaného , které si díky svému zpracování zachovává všechny vitamíny, sladkou chuť a božskou vůni. Stejně dobře poslouží také domácí marmeláda nebo ovocné pyré.
  • Trochu zdravých tuků navíc – neexistuje snad lepší kombinace než přidat ke granole také oblíbené ořechové máslo. Získáte tak naprosto neopakovatelnou chuť a nálož prospěšných látek, za kterou se vám vaše tělo náležitě odmění.
  • Ideální zobání do práce nebo na cesty – křupavou dobrůtku můžete uzobávat jen tak při práci, učení nebo cestou na prázdninový výlet.

Brain food - svačina s přidanou hodnotou

Mezi Brain food řadíme potraviny, které přímo či nepřímo působí na kognitivní funkce a zároveň se podílejí na správném fungování mozkových buněk. Patří sem především schopnost koncentrace, paměť, efektní myšlení a rychlé řešení nastalých problémů.

Brain food je plné prospěšných látek. Nejvyšší podíl zastoupení mají nenasycené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, vitamín K, cholin a antioxidanty.

A konkrétně se jedná o ořechy, semínka, ovesné vločky, plnohodnotnou čokoládu nebo bobulovité ovoce. Takže celou plejádu surovin, kterou naše granoly obsahují.

16. 08. 2023

Další články

Muffiny z pravého kakaa

Jste mlsoun, ale snažíte se jíst zdravěji? V tom případě zkuste tyto neodolatelné celozrnné muffiny…

Přírodní léčivý zázrak? Prášek camu camu

Víte, jaký je nejsilnější přírodní zdroj vitamínu C? Je jím exotické ovoce camu camu, které nejenže…

Bílkoviny pro vegany? Máme pár tipů

Každá potravina se skládá ze tří základních složek, které nazýváme makronutrienty. Mezi…