Hrst ořechů každý den
Že jsou ořechy nejen chutné, ale také prospěšné pro naše zdraví, věděli už i naši předkové. A proto se staly nedílnou součástí lidské stravy už odnepaměti. Ořechy dokážou pomoci s redukcí hmotnosti, snižují cholesterol, velmi dobře si rozumí s kardiovaskulárním systémem, posilují imunitu a dělají nás nejen zdravější, ale také krásnější. Mlsat je můžete nejen bez výčitek, ale rovnou se skvělým pocitem.
Nešiďte své chuťové pohárky
Kešu, arašídy, pistácie, vlašáky, mandle, pekany nebo makadamy? Zůstat jen u jednoho druhu by byla rozhodně škoda. A to nejen proto, že každý druh má svoji specifickou chuť, ale v každém ořechu se také liší poměr prospěšných živin.
A co že se skrývá pod pojmem: „prospěšná živina“? Všeobecně jsou ořechy dobrým zdrojem vitamínů, minerálů a organických sloučenin. Přesněji řečeno, výhody plynou z obsahu vlákniny, mononenasycených mastných kyselin, kyseliny linolové, flavonoidů, antioxidantů, karotenu, L-argininu, vitaminu E, rostlinných sterolů a minerálů jako například mědi, železa, vápníku, draslíku, zinku, hořčíku a manganu.
A zjednodušeně?
- Díky vysokému obsahu vlákniny eliminují ořechy zažívací problémy.
- Vláknina v oříšcích má ještě jednu cenou vlastnost – prodlužuje pocit sytosti. Proto jsou ořechy skvělou svačinkou na výlety, do práce, do školy, na cesty, a navíc pomáhají s redukcí hmotnosti. (Pokud zrovna nesáhnete po těch v čokoládě.)
- Omega - 3 mastné kyseliny, ty jsou zlatem mezi zdravými tuky a silně protizánětlivým účinkem. Zároveň je prokázáno, že tyto nenasycené tuky hrají klíčovou roli v prevenci proti vzniku rakoviny tlustého střeva nebo prostaty.
- Dobrý a špatný cholesterol? Už jste o něm možná slyšeli. HDL cholesterolu (toho dobrého) jsou ořechy plné až po okraj, zatím co LDL cholesterolu (toho špatného) nás dokážou úspěšně zbavovat.
- Ořechy také obsahují důležitou aminokyselinu zvanou L-arginin, která snižuje tlak v cévách a tepnách. Tím přispívá k regulaci krevního tlaku, zabraňuje tvorbě krevních sraženin, a tak preventivně působí proti řadě srdečních onemocnění.
- Dalším zástupcem prospěšných živin je vitamín E, který je silným antioxidantem a dokáže bojovat s negativními účinky volných radikálů v těle. Zároveň je skvělým pomocníkem proti předčasným známkám stárnutí a zvyšuje pružnost a odolnost pokožky.
Ořechové křupání je zkrátka prospěšné po všech stránkách, a navíc skvěle chutná. Máslově jemná chuť se stává silně návykovou a zůstat jen u jedné hrsti bývá pořádný oříšek.
03. 06. 2024