Úvod / Magazín

Bílkoviny pro vegany? Máme pár tipů

Každá potravina se skládá ze tří základních složek, které nazýváme makronutrienty. Mezi makronutrienty řadíme sacharidy, tuky a bílkoviny. Bílkoviny jsou často diskutované téma, především na rostlinné stravě. Proto bych se v dnešním článku chtěla zaměřit právě na ně.

Bílkoviny jsou složené z aminokyselin a podle množství těchto aminokyselin se dělí na plnohodnotné (živočišné) a neplnohodnotné (rostlinné). Doporučená denní dávka bílkovin pro průměrně aktivního dospělého člověka je okolo 0,8 g na jeden kilogram tělesné váhy. U veganů se toto doporučení liší a jde o 1 gram bílkovin na jeden kilogram tělesné váhy. Z toho vyplývá, že lidem na rostlinné stravě bílkoviny nechybí, jen je potřeba jíst dostatečně. A hlavně najít ty správné zdroje!

Máme pro vás několik tipů na potraviny, s vysokým podílem bílkovin. 

ČERNÉ FAZOLE

• Množství bílkovin na 100 g: 21 g

Fazole obecně obsahují velké množství bílkovin a ty černé obzvlášť. Jsou drobné, mají lehce nasládlou chuť a opravdu široké využití - dá se z nich připravit jak pálivá mexická fazolová směs, tak s raw kakaovým práškem výživné extračokoládové brownies!

 TEMPEH

• Množství bílkovin na 100 g: 17 g

Tempeh je z rostlinných náhražek asi nejméně známý, a přitom svou konzistencí relativně připomíná maso. Vzniká fermentací sóji, má výraznou, lehce oříškovou chuť a nemusí se nijak složitě upravovat - chutná skvěle jen opečený v troubě. Jelikož je ale tempeh můj nejoblíbenější zdroj bílkovin, používám ho do svých receptů opravdu často - proto jestli hledáte inspiraci, koukněte na www.terezasdiary.com!

 TOFU

• Množství bílkovin na 100 g: 15 g

Tofu je pravděpodobně nejznámější náhražka masa, i když svou konzistencí připomíná spíš tuhý sýr. Vyrábí se srážením sójového mléka se sádrou a na první pohled sádru opravdu připomíná. Samo o sobě sice nemá úplně výraznou chuť, ale právě díky tomu skvěle absorbuje vše, v čem se marinuje či obalí. Proto se nebojte být kreativní a vyzkoušejte tofu obalit například v ovesných vločkách  - vsadím se, že tak křupavý ,,řízek" jste ještě neměli!

 ČOČKA

• Množství bílkovin na 100 g: 9 g 

Kvůli školním jídelnám nemá čočka zrovna nejlepší pověst, což je velká škoda! Ve skutečnosti se totiž jedná o velmi zdravou potravinu s vysokým obsahem bílkovin (po sojových bobech a konopí má čočka třetí nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin). Zároveň existuje spousta druhů a způsobů přípravy, proto pokud vám čočka klasicky nakyselo nechutná, vyzkoušejte například můj nejoblíbenější recept čočkové kung pao s arašídovým máslem!  

CIZRNA
• Množství bílkovin na 100 g: 8 g

Můj poslední oblíbený zdroj bílkovin je cizrna. Cizrna má lehce oříškovou chuť a dá se připravit na milion způsobů. Já ji nejradši obaluji v nějakém koření (skořice, sladká paprika nebo kurkuma) a poté jen opékám v troubě - je potom božsky křupavá a skvěle poslouží jako zobání k filmu! Zároveň se z ní dá připravit i sladké blondies, které se perfektně hodí k superpotravině moruši .

 

Tereza Šlancarová

 

 

 

 

06. 04. 2018

Další články

Raffaelo kuličky

Jak už jsem dříve zmínila, miluju na Vánoce vše nepečené. Tentokrát přináším něco pro milovníky…

Datlové kuličky (RAW, VEGAN)

Superrychlé mlsání bez pečení a hlavně bez výčitek :) a žádné doslazování! Ingredience…

Ořechová másla - trend poslední doby

Trend ořechových másel, který se k nám rozšířil ze Spojených států, získává každým dnem větší…