Country Life Tamari sójová omáčka 500 ml
Country Life Tamari sójová omáčka 500 ml
Tamari se vyrábí z přirozeně bezlepkových surovin. Oproti obyčejný levným „sójovým omáčkám“ tamari neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva ani umělá sladidla.
Vedle základních čtyř chutí (sladká, hořká, slaná, kyselá), je ještě chuť pátá – umami. Označuje se jako „lahodná“, „chuť zralosti“ a zvýrazňuje chuť pokrmu. Tato pátá chuť je obsažena i ve fermentovaných výrobcích – tedy i v sójové omáčce tamari.
V Dobrotách léto 2013 se na straně 4–6 a 12–13 dočtete bližší informace o fermentovaných sójových produktech a dalších japonských produktech. Zde naleznete další zajímavé informace o výrobě a tipy na použití japonských fermentovaných specialit – shoyu, tamari a miso.
Tipy na použití:
- dresink na salát s citronem
recept je popsán zde - gratinovaná plněná cuketa
recept je popsán na straně 8 Dobrot léto 2013 - salát z avokáda a bílé ředkve
recept je popsán na straně 9 Dobrot léto 2013 - zálivka s kešu
lehce rozmixujte 2 lžíce tamari, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíci balzamikového octa a hrstku kešu ořechů - dresink na salát
smíchejte sezamový olej, tamari, agávový sirup, jablečný ocet
dresink je výborný na rukolový salát s avokádem - jednoduchý dresink na salát
smíchejte tamari s olivovým olejem a octem - restovaná hlíva úsřičná
hlívu restujte na troše olivového oleje, když jsou houby napůl hotové, přidejte tamari a dokončete restování - marinády
- na zeleninu, maso i ryby
tamari smíchejte podle chuti s medem nebo javorovým nebo agávovým sirupem, potřete surovinu směsí a pečte v troubě nebo grilujte; výborná je glazovaná cuketa, dýně nebo mrkev - pokrmy založené na rajčatech (např. omáčky na těstoviny)
tamari potlačí kyselost rajčat a prospěje celkové chuti pokrmu - polévky, omáčky, zeleninové směsi...
Rozdíl mezi shoyu a tamari:
Shoyu a tamari jsou víceméně zaměnitelné s tím, že tamari si lépe udrží chuť a aroma při tepelné úpravě. Shoyu se naopak doporučuje používat k finálnímu dochucení hotového pokrmu. Není to ale žádné železné pravidlo.
- vyrábí se rozdílným způsobem – tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě klasické miso pasty
- tamari je vyráběna z přirozeně bezlepkových surovin
- tamari je tmavší, hustší a má bohatší a výraznější chuť
Složení
SÓJOVÉ BOBY (48,9 %), voda, mořská sůl (13,8 %), alkohol (z cukrové třtiny) 1,6 %, fermentační činidlo (Aspergillus oryzae). Může obsahovat stopy lepku.
Alergeny
Sója
Skladování
Na chladném a suchém místě. Chraňte před slunečním světlem.
Kontrolováno: CZ-BIO-001.203-0000339.2023.001
Nutriční hodnoty Country Life Tamari sójová omáčka 500 ml
Nutriční hodnoty | ve 100g | v 1 dávce |
Energetická hodnota | 315 kJ / 74 kcal | |
Tuky | 0,2 g | |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,0 g | |
Sacharidy | 8,3 g | |
z toho cukry | 3,4 g | |
Bílkoviny | 9,8 g | |
Sůl | 15,0 g |
Vlastnosti produktu Country Life Tamari sójová omáčka 500 ml
Obsah balení | 500 ml |
BIO produkt | ANO |
Země původu | Japonsko |
Značka | Country Life |
Složení | uvedeno v popisu produktu |
Minimální trvanlivost do | uvedeno na obalu |