NUTTY PAPRIKA PÁLIVÁ ASTA 200 100 G
Paprika pálivá ASTA 200
Vzhled a barva: sypká bez hrudek, sytě červená barva
Chuť: ostrá
Složení: paprika mletá, extrakt papriky, jedlý olej
Použití v kuchyni: Do guláše, masových pokrmů, omáčky, maso, na gril, do salátů, polévek, zeleninových směsí. Dodá jídlu barvu a pálivá paprika pikantní chuť.
Na světovém trhu s kořením se u papriky jako kritérium kvality používají dva parametry, Scovillova stupnice pro pálivost a stupnice pro barvivost podle ASTA (American Spice Trade Association - Americká asociace obchodu s kořením).
Číslo ASTA vyjadřuje tzv. extraktivní barvivost, tedy kolik barviva se z papriky uvolní do oleje. Výsledky se vyjadřují na škále od 30 do 200. Platí, že čím je číslo vyšší, tím jsou barvicí schopnosti koření lepší.
Rozlišujeme 4 základní druhy paprik, které se od sebe liší senzorickými vlastnostmi:
- Lahůdková paprika – ohnivě červená barva, intenzivní aromatická vůně, sladká chuť.
- Sladká paprika – sytě červená barva, aromatická vůně, sladká, lehce nahořklá chuť.
- Pálivá paprika – červená až červenohnědá barva, kořenná vůně, pálivá, nahořklá chuť.
- Gulášová paprika - hnědočervená barva, nevýrazná kořenná vůně, sladká až mírně nahořklá chuť.