Úvod / Magazín

Chřipka

Počet přečtení 2035×

Chřipka! Je pozdě se začít bránit?

Všichni to známe z televizních zpráv a nejrůznějších článků – epidemie chřipky je tady. Ostatně jako každý rok. Co to tedy vlastně chřipka je a jak se jí můžeme bránit, případně co dělat, když postihne i nás? To vše se dozvíte v dnešním článku.

Co je to chřipka?

Chřipka je vysoce nakažlivá nemoc, kterou způsobují viry. Ve světě se vyskytují 3 druhy virů – chřipkový virus typu A (nakažlivý pro savce a ptáky), virus typu B (nakažlivý převážně pro člověka) a virus typu C (nakažlivý pro člověka, ale také pro prasata).

Jaké typy chřipky způsobují zmiňovanou epidemii, případně pandemii? Jedná se převážně o chřipkový virus typu A.

Jak poznám, že mám chřipku a ne pouze běžné sezónní nachlazení?

K symptomům chřipkového onemocnění patří především:
- Vysoká horečka nad 38 °C, 39 °C až 40 °C
- Bolest hlavy
- Až extrémní únava
- Celková slabost po dobu 2-3 týdnů
- Občasné ucpání nosu, bolest v krku
- Těžká bolest na hrudi, kašel
- Můžou se vyskytnout i komplikace jako je zápal plic, nesnesitelná bolest hlavy, dušnost...

smoothies-2253423_960_720

Co prevence?

Pokud se chcete chřipce hlavně v období epidemie vyhnout, jednoznačně musíte dbát na základní hygienické návyky. Virus je totiž přenosný především kontaktem s nemocným člověkem.

Podle WHO (Světové zdravotnické organizace) byste se měli řídit, alespoň těmito základními body:
- Vyhnout se kontaktu s nemocným
- Umývejte si pravidelně ruce mýdlem pod tekoucí teplou vodou
- Při kýchání a kašli si vždy kryjte ústa
- Pokud onemocníte, tak nechoďte mezi ostatní zdravé lidi a zůstaňte doma, virus zbytečně nešiřte
- Nedotýkejte se rukama svého obličeje a nemněte si oči
- Zvyšte přísun vitamínů – jezte potraviny obsahující dostatek vitamínů

Nutno podotknout ještě jednou, pokud již chřipku máte, je třeba se s onemocněním smířit a hlavně ji dále nešířit. Tzn. při komplikacích vyhledat lékaře a určitě zůstat doma.

Co zařadit k prevenci?

Kromě pestrého jídelníčku s dostatečným přísunem vitamínů v podobě potravin, případně přírodních doplňků stravy s vysokým obsahem vitamínu C, doporučujeme také celkové zvyšování fyzické kondice, otužování nebo saunování :)

fruit-2305192_960_720

(Milan Tkadlec)

Zdroje:

Pandemic Influenza Risk Management A WHO guide to inform & harmonize national & international pandemic preparedness and response

https://flunewseurope.org/
https://www.washingtonpost.com/news/to-your-health/wp/2018/02/09/this-flu-season-has-now-reached-pandemic-levels-but-its-not-technically-a-pandemic/?utm_term=.8f85c66ff410
https://www.nytimes.com/2018/01/18/health/flu-season-facts.html

15. 02. 2018

Další články

Houbová polévka s bramborami

Potřebujeme: 200 g lesních hub 2 větší brambory 1 bílá cibule 2 stroužky…

Videorecept: Camu camu cake

V životě mám ráda nové věci a hlavně výzvy. Pečení mě moc baví, ale co se týče nepečení a hlavně…

Meruňkový crumble Kuba & Barča

Meruňkový crumble si zamilujete! Nejrychlejší letní dezert, snadný a chutný. Navíc můžeme jakkoliv…