Jak to vše začalo? Dnes nám je 7 let!
Už jsou to 4 roky, co se jihomoravským Živnostníkem roku stala podnikatelka z Hodonínska. Po skončení rodičovské dovolené společně se svými sestrami uvedla na trh přírodní dochucovací pastu, která neobsahuje ani špetku chemie.
Na počátku byly tři sestry - Kateřina, Lenka a Anička, které po skončení mateřské dovolené hledaly smysluplnou činnost. „Napadla nás inovace starého rodinného receptu na zeleninovou pastu,“ říká Lenka Vlasáková z Kostelce na Hodonínsku. Vymyslely skvělý název, rozšířily recept o další druhy a po testování uvedly na trh přírodní dochucovací pastu Bujónka, která Lence Vlasákové přinesla titul Živnostník roku 2020 Jihomoravského kraje.
„Příběh Lenky Vlasákové mě zaujal od chvíle, kdy na mateřské dovolené nezahálela a pustila se do podnikání. Vybrala cestu přírodního výrobku bez chemie. Líbí se mi, že dodavateli jsou místní farmáři a produkt je všestranný a pestrý. Využije ho v domácnosti opravdu každý,“ okomentoval vítěze porotce soutěže Živnostník roku Pavel Řezanina.
Dnes sestry dodávají Bujónku do přibližně 350 prodejen po celé České a Slovenské republice a prosazují se i v Nizozemsku a Německu. S rostoucím zájmem o Bujónku se zvyšuje i objem výroby, která používá pouze zeleninu, maso, koření, bylinky a sůl, vždy podle druhu, bez chemie. Obalem produktu je znovupoužitelný vratný skleněný obal.
Kateřina Gazdačko, sestra vítězky, říká, že Bujónka je tak jedinečným výrobkem, že nemají na trhu konkurenci. „Babičky v naší rodině nakládaly na zimu kořenovou zeleninu do soli. Stačilo jen upravit konzistenci a rozhodnout se, že do toho půjdeme,“ popsala začátky rodinného podnikání, které poslalo Bujónku na trh v květnu 2017.
Bujónka se dá použít všude, kde se používá sůl. Dochutí pokrm, přidá chuť podle konkrétního druhu a je určena přímo k vaření polévek, omáček, příloh, kuskusu, bulguru, rýže a v moderní gastronomii, kde jsou recepty typu „přidejte vývar.“ „Ne každý má možnost mít vývar v mrazáku, takže je skvělé mít Bujónku doma v lednici.
Smícháte ji v daném poměru a hned máte nachystaný zeleninový nebo masový vývar,“ vysvětluje Kateřina Gazdačko.
Firma se nedávno přestěhovala do nových prostor v Kyjově, což umožnilo využít nové technologie a stroje, které zefektivňují práci. Společnost nyní funguje s deseti zaměstnanci, ale efektivita výroby se přestěhováním zdvojnásobila. Firma tak může rozšířit výrobu a uskutečnit nové nápady.
„Jsme těsně před spuštěním nového druhu Bujónky a připravujeme speciální novinku, která nabídne zákazníkům další možnosti použití,“ prozradila Kateřina Gazdačko.
05. 06. 2024