Úvod / Magazín

Jak to vše začalo? Dnes nám je 7 let!

Bujónka Bujónka Počet přečtení 1004×

Už jsou to 4 roky, co se jihomoravským Živnostníkem roku stala podnikatelka z Hodonínska. Po skončení rodičovské dovolené společně se svými sestrami uvedla na trh přírodní dochucovací pastu, která neobsahuje ani špetku chemie.

Na počátku byly tři sestry - Kateřina, Lenka a Anička, které po skončení mateřské dovolené hledaly smysluplnou činnost. „Napadla nás inovace starého rodinného receptu na zeleninovou pastu,“ říká Lenka Vlasáková z Kostelce na Hodonínsku. Vymyslely skvělý název, rozšířily recept o další druhy a po testování uvedly na trh přírodní dochucovací pastu Bujónka, která Lence Vlasákové přinesla titul Živnostník roku 2020 Jihomoravského kraje.

Zakladetelky Kateřina a Lenka

„Příběh Lenky Vlasákové mě zaujal od chvíle, kdy na mateřské dovolené nezahálela a pustila se do podnikání. Vybrala cestu přírodního výrobku bez chemie. Líbí se mi, že dodavateli jsou místní farmáři a produkt je všestranný a pestrý. Využije ho v domácnosti opravdu každý,“ okomentoval vítěze porotce soutěže Živnostník roku Pavel Řezanina.

Dnes sestry dodávají Bujónku do přibližně 350 prodejen po celé České a Slovenské republice a prosazují se i v Nizozemsku a Německu. S rostoucím zájmem o Bujónku se zvyšuje i objem výroby, která používá pouze zeleninu, maso, koření, bylinky a sůl, vždy podle druhu, bez chemie. Obalem produktu je znovupoužitelný vratný skleněný obal.

Kateřina Gazdačko, sestra vítězky, říká, že Bujónka je tak jedinečným výrobkem, že nemají na trhu konkurenci. „Babičky v naší rodině nakládaly na zimu kořenovou zeleninu do soli. Stačilo jen upravit konzistenci a rozhodnout se, že do toho půjdeme,“ popsala začátky rodinného podnikání, které poslalo Bujónku na trh v květnu 2017.

Bujónka se dá použít všude, kde se používá sůl. Dochutí pokrm, přidá chuť podle konkrétního druhu a je určena přímo k vaření polévek, omáček, příloh, kuskusu, bulguru, rýže a v moderní gastronomii, kde jsou recepty typu „přidejte vývar.“ „Ne každý má možnost mít vývar v mrazáku, takže je skvělé mít Bujónku doma v lednici.

Bujónky

Smícháte ji v daném poměru a hned máte nachystaný zeleninový nebo masový vývar,“ vysvětluje Kateřina Gazdačko.

Firma se nedávno přestěhovala do nových prostor v Kyjově, což umožnilo využít nové technologie a stroje, které zefektivňují práci. Společnost nyní funguje s deseti zaměstnanci, ale efektivita výroby se přestěhováním zdvojnásobila. Firma tak může rozšířit výrobu a uskutečnit nové nápady.

„Jsme těsně před spuštěním nového druhu Bujónky a připravujeme speciální novinku, která nabídne zákazníkům další možnosti použití,“ prozradila Kateřina Gazdačko.

05. 06. 2024

Další články

Bílkoviny pro vegany? Máme pár tipů

Každá potravina se skládá ze tří základních složek, které nazýváme makronutrienty. Mezi…

Banánová kaše

Ovocná kaše jako stvořená pro mlsouny, ale přitom výživná. Má naprosto dokonalou konzistenci a…

Raw slunečnicové krekry

Další tip na raw krekry - tedy slané mlsání bez výčitek. Navíc velmi zdravé mlsání. Semínka…