Úvod / Magazín

Mazané mlsání aneb když jsou oříšková másla balzámem pro tělo i duši

Jsou zdravá, jemná, nebezpečně návyková a hříšně dobrá. Oříšková másla spolehlivě pohladí pocuchané nervy a rozmazlí chuťové pohárky i těch nejnáročnějších oříškomilů. Zároveň jsou skvělou cestou, jak do jídelníčku zařadit zdravé tuky. V kuchyni z nich jednoduše vykouzlíte dokonalý pokrm a navíc oceníte, jak snadno se dávkují. Jsou tak často lákavější variantou než klasická forma ořechů a přitom si zachovávají jejich veškerou výživovou hodnotu. Pojďme se společně podívat ořechovým máslům pod víčko.

Zpátky do minulosti

Jak to s ořechovými másly vlastně všechno začalo? Tím nejznámějším je bezpochyby arašídové neboli burákové máslo. Pod svým anglickým názvem ho známe jako peanut butter a často ho dělíme na dva typy – crunchy (křupavé s kousky rozemletých arašídů) nebo smooth (lahodně jemné máslo s hladkou strukturou). Arašídové máslo nás učil jíst Kevin v rodinné komedii Sám doma, také bylo oblíbenou pochoutkou Billa Clintona a v kombinaci s toastem a nakrájeným banánem si ho s oblibou vychutnával i Elvis Presley.

Jak je to s ořechovými másly dnes?

K nám si ořechové máslo razilo poměrně dlouhou cestu. To pravé ořechové pro nás začalo být až v posledních deseti letech. Díky fitness komunitě, která se často inspiruje v zahraničí začala být tato pochoutka běžnou součástí našich jídelníčků. Dnes už jsou nedílnou součástí nabídek nejen specializovaných obchodů a prodejen zdravé výživy, ale také běžných supermarketů. Nenechte se ale zmást, není ořechové máslo, jako ořechové máslo.

NUTTY BUENO

Bohatá nabídka druhů a chutí

Můžete vybírat z bohaté nabídky skleniček od jednodruhových ořechových másel až po oblíbená ochucená másla nebo speciální limitky.

100% másla jsou vyráběná u nás v Kyjově, a to pouze z prémiových ořechů, které pro vás vybíráme s láskou a pečlivostí nám vlastní. Nenajdete v nich lepek, mléko ani GMO. Jsou skvělá a neobsahují žádná umělá dochucovadla. Bohatě si totiž vystačí s dokonale máslovou chutí lahodných ořechů. Sáhnout můžete po krému z arašídů, kešu ořechů, mandlí nebo pistácií. A vybrat si můžete také strukturu másel. Nabízíme dvě varianty – křupavou, kde najdete i rozemleté oříšky, které doplňují jemnou texturu samotného másla a nebo jemnou klasiku, která je fantasticky krémová a hladká.

Nevíte co vybrat? Vsaďte na osvědčené bestsellery

Dnes už je můžeme nazvat bestsellery, protože jejich obliba trvá v řadě let a naši stálou nabídku si bez nich už prostě neumíme představit. Absolutním favoritem ochucených krémů je Slaný karamel, který si získal všechna oříšková srdíčka hned na první lžičku. Na paty mu pak šlape Oříšková sušenka se svým geniálním složením a dokonalou chutí. Bronz pak putuje do tábora milovníků čokolády, protože ti svým hlasováním poslali na bednu ještě famozní Chocotelu plnou poctivého kakaa a oblíbených křupinek.

Všechny sporťáky potěší libůstka v podobě proteinových krémů. Přidáním kvalitního rostlinného proteinu vznikne výživová bomba, která ke zdravým tukům z ořechů přidá ještě poctivou nálož bílkovin. Automaticky se tak zvýší pocit zasycení při konzumaci a naopak mírně klesá kalorická hodnota. A ta chuť?

Jak ořechová másla použít?

Neexistuje žádná příručka, co se s ořechovými másly smí a co ne. Jejich využití je oproti běžným ořechům opravdu rozmanité. Můžete si na nich pochutnávat jen tak lžičkou, mazat nebo přimíchávat. A velmi snadno na ně zlákáte i ty nejmenší mlsounky.

  • Na kaši či lívance – snídaně je základ dne a poctivá snídaně v podobě nadýchaných lívanců společně s ořechovým máslem udělá váš den lepším hned ze startu.
  • Toastová klasika – kromě americké kombinace s marmeládou zkuste přidat také kousky banánu a skořici.
  • Zjemněte omáčku – ořechová příchuť se skvěle hodí do asijských pokrmů a můžete tak zcela nahradit smetanu. Skvěle také funguje kombinace na marinovaná masa.
  • Pečení a krémy – přimíchejte ořechové máslo do těsta nebo krému a získáte neopakovatelnou plnou chuť. Oblíbený letní cheesecake si s ořechovými másly rozumí úplně nejlépe.
  • Připravte chutný dip do salátu – nejen že si skvěle pochutnáte, ale navíc zvýšíte vstřebatelnost vitamínů ze zeleniny, které jsou rozpustné pouze v tucích.
  • Kdykoliv máte chuť – ořechové máslo nechejte při pokojové teplotě, ať si zachová svoji krémovou strukturu a lahodnou chuť.

 NUTTY CHOCOTELA

Vyhněte se nežádoucím éčkám, umělým chutím a zbytečným konzervantů

Na co si dát při výběru ořechových másel pozor je jednoznačně jejich složení. Nepatří sem ztužený tuk, zbytečné konzervanty či emulgátory. Rozhodně se vyhněte máslům dochuceným umělými sladidly či glukózo fruktózovým sirupem. A ruce pryč dejte také od produktů obsahující palmový olej, který obsahuje vysoké množství nasycených mastných kyselin. Ty přispívají k ucpávání cév, kornatění tepen a k rozvoji metabolického syndromu nebo aterosklerózy. Zároveň mohou být původcem vzniku cukrovky a nebezpečné nadváhy.

Naše oříškové novinky

Neváhejte ochutnat hříšně dobré mlsání, které si můžete dopřát zcela bez výčitek. Aktuálně v naší kyjovské výrobně testujeme nové ingredience, chutě i kombinace a můžeme vám slíbit, že se rozhodně máte na co těšit. Již brzy na našich stránkách najdete nové skleničky plné prémiových ořechů, kvalitních surovin a maximálně vyladěných chutí. Nebude chybět novinka v podobě lahodného nugátu, který se doslova rozplývá na jazyku. Doplní ho jemný krém plný voňavého kokosu a pro nejmenší mlsounky ladíme speciální Bueno skleničku.

Ať už vaše oříškové srdíčko bije pro arašídovou klasiku, poctivé krémy plné výrazné chuti nebo limitované speciálky, tak vám garantujeme, že naše máslíčka vaše chuťové pohárky rozhodně nezklamou.

06. 09. 2023

Další články

Cuketové chipsy

Opět tady máme recept z kategorie - mlsáme zdravě. Vyzkoušejte čerstvé křupavé chipsy z mladých…

Vylepšené vanilkové rohlíčky

Vyzkoušejte vylepšený recept na tradiční vanilkové rohlíčky! Klasika, která na Vánoce nesmí chybět…

Nedostatek železa vás nemusí trápit. Stačí vyvážený jídelníček a správné potraviny

V dnešním článku bych se ráda věnovala tématu, které je na veganské stravě často diskutované, a tím…