Sušené plody - jistota v zimním období
Popularita sušených plodů se v posledních letech šplhá tak vysoko, že už může zdatně konkurovat jiným oblíbeným a praktickým pomocníkům, které můžeme na denní bázi používat nejenom jako součást živinově bohatých svačinek, ale také jako plnohodnotnou součást svého stravovacího režimu. Přitom se na poli výživy nejedná o žádnou novinku. Sušené plody tu s námi žijí už dlouho a jejich historie je stejně tak zajímavá jako jejich benefity. A zcela právem.
Věděli jste, že první zmínky o sušení plodů sahají až do období starověku? To, že sušené plody na poli výživy nejsou žádnou novinkou, je důkazem, že už i naši předci dlouho před námi věděli, po jaké koncentrované živinové bombě sáhnout. Dělali tak proto, aby prodloužili dobu uchovávání, usnadnili skladování a umožnili si konzumaci kvalitních živin i v období, kdy hrozil jeho nedostatek. Díky procesu sušení je totiž z čerstvých plodů odstraněna voda, v níž si hoví mikroorganismy, které by za standardních podmínek způsobily rychlou zkázu. Výsledek je tak sušený produkt, který si můžeme dopřát nejenom v hlavní sezóně, kdy najdeme dané ovoce na pultu každého supermarketu, ale i mimo ni a přesto tělu stále dopřávat to nejcennější.
Nenechte se však zmást, vysoká koncentrace živin v malém objemu má stejně jako většina oblíbených a obecně vnímaných jako zdravých pochoutek svá pro i proti. Určitě si dokážete snadno uvědomit, že právě kvůli vysušení dojde ke značnému snížení objemu, což může v závěru vést ke konzumaci obrovského množství. Jen si představte, kolik jahod běžně sníte za normálních okolností a kolik byste jich zvládli zkonzumovat, pokud by byly vysušené a zbavené vody. Jeden kus sušeného ovoce totiž obsahuje víceméně stejně množství živin jako ve své přirozené podobě s tím, že rozdíl je jen v objemu. Kvantita a objem jsou stále důležitá měřítka, na kterou musíme myslet i v případě sebezdravějších potravin. Sušené ovoce je sice teoreticky vzato bohatší na vitamíny, minerální látky i vlákninu, ale spolu s tím je bohatší také na energii a fruktózu. Vysoký příjem fruktózy může mít negativní dopad na zdraví, a proto je potřeba hlídat, že se i v konzumací sušených plodů stále pohybujeme v rozumných hodnotách.
Strašení už bylo dost a proto je třeba poznamenat, že pokud sušené plody nekonzumujeme po kilech a nevynecháváme kvůli nim čerstvé ovoce, které také disponuje svými výhodami, jedná se o úžasný doplněk do naší kuchyně. Má potenciál obohatit nejrůznější jídla od sladkých svačin přes zdravé dezerty až po rychlé svačinky, které můžeme mít kdykoliv po ruce. Tato sladká pochoutka totiž bezpochyby najde své místo všude, kde vyhledáváme nejenom chuťový, ale i nutriční prožitek.
Díky své minimální hmotnosti, které se docílí právě procesem sušení, jsou sušené plody skvělým pomocníkem na cestách, v kabelkách nebo všude tam, kde potřebujeme mít po ruce praktickou záchranu. Pokud tyto sušené pochoutky konzumujeme v racionální míře, nemusíme se bát ani velkého zásahu do našeho kalorického příjmu, protože se mimo jiné vyznačují také nízkým obsahem kalorií – opět, za předpokladu rozumného množství. Vysoký podíl vlákniny se postará to, aby i trávení fungovalo jako hodinky, což je obzvláště v těchto měsících výhoda, kterou bezpochyby uvítá každý z nás.
Pokud při výběru potravin platí, že bychom neměli podceňovat složení, způsob výroby a skladování, pak bychom měli toto pravidlo u sušených plodů zdůraznit dvojnásobně. Spousta druhů sušeného ovoce a jiných plodů, které najdete v obchodech i na internetu je totiž sířeno nebo dodatečně doslazeno. Kandování a jiné dochucování je v tomto případě zcela nepotřebné, jelikož jsou sušené plody dostatečně sladké samy o sobě. V každém případě se tak vyhněte sušenému ovoci s přidaným cukrem, které se kanduje v sirupových roztocích. Přidaný cukr je položkou na seznamu ingrediencí, od které je vhodné udržovat odstup, a proto čtěte složení a hlídejte, že vámi vybrané sušené plody nejsou sířené, doslazené, neobsahují nadbytečné konzervanty a že byly zpracovány ve své přírodní podobě.
(Markéta Gajdošová, www.marketagajdosova.com)
13. 02. 2020