Podzimní dýňová bábovka
Podzim nás baví, přináší tolik barev, tolik nových chutí, že stojí opravdu za to vyzkoušet senzační nové sezonní recepty. Dnes pro Vás máme podzimní vegan dýňovou bábovku. Není nijak moc pracná a uděláte radost celé své rodině.
1 menší bábovková forma
suché ingredience
250 g hladké špaldové mouky
2 pl mletého lněného semínka
1 prášek do pečení
½ čl jedlé sody
1 čl skořice
1 čl perníkového koření
mokré ingredience
½ střední dýně (200 g upečené)
1 čl jablečného octa
50 ml kokosového oleje
80 ml javorového sirupu
200 ml rostlinného mléka
tmavá vrstva
2 pl kakaa + 4 pl rostlinného mléka
POSTUP
1. Dýni si vydlabeme, rozkrájíme na měsíčky, dáme péct na 200°C cca na 30 minut, aby byla měkká a poté ji necháme vychladnout (můžeme si ji takto připravit i den předem)
2. Troubu si rozpálíme na 180 °C a formu na bábovku si vytřeme olejem a vysypeme moukou
3. Do velké mísy si dáme všechny suché ingredience
4. V menší míse rozmixujeme upečenou dýni s ostatními mokrými ingrediencemi
5. Vmícháme do suchých ingrediencí a důkladně promícháme
6. ¼ těsta dáme stranou a vmícháme do něj 1 pl kakaa a 4 pl rostlinného mléka, také důkladně promícháme
7. Potom klademe do formy lžící světlé těsto, tmavé těsto, světlé těsto, tmavé těsto, ...
8. Můžeme ještě vzít špejli a párkrát projet formu dokola, aby se barvy promíchaly
9. Dáme do trouby a pečeme na 180 °C cca 45 minut
10. Ještě teplou ji vyklopíme z formy a před krájením necháme zcela vystydnout
TIP - Udělejte si rostlinné mléko domácí!
Stačí si přes noc namočit ořechy - na 1 l výsledného mléka si namočte 100 g ořechů. Druhý den je rozmixujte společně s 1 l vody. Poté přes plátýnko přeceďte.
My jsme použili v tomto receptu kešu ořechy.
01. 10. 2019