Co znamená zkratka BIO?
BIO – je toho poslední dobou všude plno. Co to ale pro nás jako spotřebitele znamená, když si koupíme potravinu s tímto označením?
BIO - bez přidaných chemických látek
Potravina označená jako produkt ekologického zemědělství (bio) pochází od farmáře, který nepoužívá a tím pádem ani nezamořuje půdu nebo okolní organismy syntetickými chemikáliemi.
Ekologické zemědělství je moderní způsob zemědělství.
Označení jako zastaralé nebo neefektivní zde nemá co dělat. Naopak. Farmář, který dokáže hospodařit a obdělávat půdu bez použití chemických postřiků u své práce musí usilovně přemýšlet. Problémy týkající se škůdců nebo plevele umí řešit preventivně.
Biopotravina je tedy již hotový produkt, který pochází z biosuroviny, kterou vypěstoval farmář, který při hospodaření nepoužíval pesticidy ani průmyslová hnojiva.
Zpracovatelé nebo výrobci biopotravin nepoužívají umělá dochucovadla, barviva, konzervanty, ani různá zlepšovadla a zvýrazňovače chuti. Ke konečným spotřebitelům se tedy dostane produkt, který je v unikátní nezměněné formě.
Biopotravina musí být řádně označena jednotným národním logem – zebrou a jednotným logem dle požadavků EU. Takto označená potravina totiž prošla složitým systémem kontrol a je zde tedy jistota, že se opravdu jedná o produkt ekologického zemědělství.
Celý systém ekologického zemědělství od hospodaření až po zpracování je tedy kontrolován nezávislou kontrolní organizací (ABCert, Biokont CZ nebo KEZ o.p.s.), které jsou ke kontrolám pověřeny Ministerstvem zemědělství.
Hlavní výhody bio potravin
- jsou vypěstované a z pracované bez přidaných chemických látek
- jsou chutnější (i světoznámí šéfkuchaři preferují biokvalitu svých surovin)
- jsou zdravější (nedostáváte do těla chemické látky – konzervanty, zvýrazňovače chuti atd.)
(Milan Tkadlec)
24. 05. 2017