Úvod / Magazín

Sója

Dneska jsem si pro Vás připravila tak trochu jiný, odbornější článek než obvykle, a to na téma sója. Sója je totiž pravděpodobně ta nejkontroverznější potravina a lidi rozděluje na dva tábory - jedni ji milují a druzí v ní vidí čisté zlo. Já jí používám běžně, nemám s ní žádné problémy, ale často mi chodí dotazy, jestli je opravdu zdravá. A tak jsem se rozhodla to zjistit!

Ohledně sóji se dá najít spousta vzájemně si odporujících článků, a proto jsem nejdříve strávila spoustu času studiem samotných studií - a zjistila jsem, že studie podporující sóju, byly většinou financovány sójovým průmyslem, zatímco studie proti sóje, byly financovány mlékárenským či masovým průmyslem. Proto je asi jasné, jak objektivní takové studie byly. Nakonec jsem tedy vycházela ze zdrojů, které mi přišly nejdůvěryhodnější, a jejich seznam vám nechám dole pod tímto článkem.

06FC8938-1E0A-4C18-8725-33309A96042A

A teď už k samotné sóje. Sója je luštěnina s vysokým obsahem bílkovin - obsahuje až 35% bílkovin a všechny esenciální aminokyseliny! Je skvělým zdrojem vlákniny a lehce stravitelných sacharidů. Ve své přirozené formě má podobu fazole, ze které se následně vyrábějí další produkty procesem zvaným modifikace. Mezi nejméně modifikované sójové produkty patří tempeh, tofu nebo sójová mléka, zatímco nejvíce modifikovaný je například sójový lecitin.

V čem se všechny studie shodují, je to, že se zabývají určitou částí sóji - tzv. isoflavony, což je druh fytoestrogenů. Ovšem isoflavony přijímáme v kombinaci s dalšími látkami, a proto bude jejich chování v našem těle pochopitelně jiné, než když se zkoumají izolovaně. Zároveň spousta studií vychází z výzkumů prováděných ve zkumavce, případně na zvířatech, a proto se tyto účinky dají těžko srovnávat s účinky v lidském těle. Studie popisující negativní vliv sóji v lidském těle také většinou vycházejí z předpokladu, že člověk zkonzumuje nereálně vysoké množství sóji.

Je sice pravda, že isoflavony mají podobnou chemickou strukturu jako estrogen v našem těle, nicméně vážou se k jiným estrogenovým receptorům. A proto mají jiné účinky! Ve většině případů mají dokonce přesně opačné účinky, které vnímáme jako zdraví prospěšné. Studie prokázaly, že sója snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, LDL cholesterol a krevní tlak. Dále zmírňuje příznaky menopauzy (jako jsou například návaly horka), snižuje riziko endometriozy nebo dokonce rakoviny prsu - nejnižší % výskytu rakoviny prsu je v Asii, kde je sója nejhojněji konzumovaná. V žádném případě ale sója nemá vliv na hodnotu testosteronu či kvalitu spermií - ve skutečnosti snižuje riziko rakoviny prostaty až o 50 %.

Na co si tedy dát pozor?

  • VYVÁŽENÝ JÍDELNÍČEK

Z mého výzkumu mi vychází závěr, že sója zdravá je, avšak nesmí se to s ní přehánět - ale to vlastně s ničím! Základem je mít bohatý, pestrý jídelníček a bílkoviny přijímat i z takových zdrojů, jako jsou fazole, čočka, semínka a podobně.

  • VYSOCE ZPRACOVANÉ SÓJOVÉ PRODUKTY

Mezi nejvíce zpracované sójové produkty patří například nejrůznější náhražky masa nebo proteinové tyčinky, proto zkuste jejich množství omezit a dávat si je spíš jednou za čas. Zaměřte se na ty nejméně zpracované, mezi které patří tempeh, tofu, sójové mléko nebo miso pasta.

676AD8CA-E4DB-40A5-8A19-6A73651BA2A5

  • JEZTE FERMENTOVANOU SÓJU

Fermentovaná sója je bezpochyby nejzdravější formou a jejím příkladem je tempeh. Fermentovaná sója je lehce stravitelná a obsahuje probiotika, která zásobují naše střeva zdravými bakteriemi a zaručují tak velmi silnou imunitu.

Doufám, že Vám článek pomohl a jestli máte jakoukoliv otázku, napište mi na e-mail!

Tereza Šlancarová

 

ZDROJE:

T. Colin Campbell, PhD; Thomas M. Campbell II. The China Study. ISBN 1-932100-38-5.
Dostupná z http://www.socakajak-klub.si/mma/The+China+Study.pdf/20111116065942/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/16513288/
https://nutritionfacts.org/video/who-shouldnt-eat-soy/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/12597262/
http://www.fertstert.org/article/S0015-0282(10)00368-7/abstract
https://nutritionfacts.org/video/soy-phytoestrogens-for-menopause-hot-flashes/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/21113655/

16. 03. 2018

Další články

Arašídové hvězdičky

ARAŠÍDOVÉ HVĚZDIČKY Patří mezi druhy vánočního cukroví, které nepotěší pouze chuťové pohárky, ale…

Hlívová omáčka

Sezóna hub je v plném proudu, a tak si pojďte vyzkoušet tuhle skvělou hlívovou omáčku. Recept si…

Největší mýty a omyly: Zdravé hubnutí

Hubnutí je na poli výživy tématem číslo jedna, a není tedy divu, že se kolem něj točí spousta…