Úvod / Magazín

Tuky: důležitá část jídelníčku

V nedávném článku jsme se věnovali bílkovinám a dnes se podíváme na druhého zástupce makroživin, kterými jsou tuky. Lidé se totiž tuků často bojí, ale ve skutečnosti jsou zdravé tuky nesmírně důležitou součástí jídelníčku a jejich nedostatek může vést k hormonální nerovnováze, k bolesti kloubů, k problémům s koncentrací nebo například k depresi.

Tři typy

Tuky rozdělujeme na 3 typy – nasycené mastné kyseliny, transmastné kyseliny a nenasycené mastné kyseliny. Nasycené mastné kyseliny se nacházejí například v tučných mléčných výrobcích nebo v uzeninách a jsou to ty, které považujeme za „špatné tuky", jelikož zvyšují hladinu LDL cholesterolu.

Druhým typem jsou transmastné kyseliny, které stejně jako nasycené mastné kyseliny zvyšují hladinu LDL cholesterolu a nejčastěji je najdeme v instantních směsích, v trvanlivém pečivu nebo v sušenkách (podle zákona ale musí být obsah transmastných kyselin uveden na obalu).

coconut-1771527_1280

A konečně nenasycené mastné kyseliny, tedy „zdravé tuky". Nenasycené mastné kyseliny v jídelníčku opravdu nesmí chybět, a to hned z několika důvodů:

  • podporují správnou funkci mozku a činnost srdce
  • pomáhají jako prevence proti poškození kloubů a chrupavek
  • jsou nezbytné pro vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích
  • zasytí, takže po jídle nemáte hned hlad
  • potraviny bohaté na zdravé tuky často obsahují vysoké množství vitaminu E, zinku a selenu
  • zlepšují kvalitu pleti, vlasů a nehtů

 

 

nuts-2926594_1920

Zdroje zdravých tuků

A jaké jsou nejlepší zdroje zdravých tuků?

Tereza Šlancarová

 

31. 05. 2018

Další články

Bílkoviny pro vegany? Máme pár tipů

Každá potravina se skládá ze tří základních složek, které nazýváme makronutrienty. Mezi…

Sacharidy - základní zdroj energie

V našem magazínu už jsme se věnovali bílkovinám i tukům, proto bych se dnes chtěla zaměřit na…

Cuketové kroupoto

Cuketových receptů není nikdy dost, a proto pro vás mám recept na cuketové kroupoto z jednoho…