Úvod / Magazín

Tuky: důležitá část jídelníčku

V nedávném článku jsme se věnovali bílkovinám a dnes se podíváme na druhého zástupce makroživin, kterými jsou tuky. Lidé se totiž tuků často bojí, ale ve skutečnosti jsou zdravé tuky nesmírně důležitou součástí jídelníčku a jejich nedostatek může vést k hormonální nerovnováze, k bolesti kloubů, k problémům s koncentrací nebo například k depresi.

Tři typy

Tuky rozdělujeme na 3 typy – nasycené mastné kyseliny, transmastné kyseliny a nenasycené mastné kyseliny. Nasycené mastné kyseliny se nacházejí například v tučných mléčných výrobcích nebo v uzeninách a jsou to ty, které považujeme za „špatné tuky", jelikož zvyšují hladinu LDL cholesterolu.

Druhým typem jsou transmastné kyseliny, které stejně jako nasycené mastné kyseliny zvyšují hladinu LDL cholesterolu a nejčastěji je najdeme v instantních směsích, v trvanlivém pečivu nebo v sušenkách (podle zákona ale musí být obsah transmastných kyselin uveden na obalu).

coconut-1771527_1280

A konečně nenasycené mastné kyseliny, tedy „zdravé tuky". Nenasycené mastné kyseliny v jídelníčku opravdu nesmí chybět, a to hned z několika důvodů:

  • podporují správnou funkci mozku a činnost srdce
  • pomáhají jako prevence proti poškození kloubů a chrupavek
  • jsou nezbytné pro vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích
  • zasytí, takže po jídle nemáte hned hlad
  • potraviny bohaté na zdravé tuky často obsahují vysoké množství vitaminu E, zinku a selenu
  • zlepšují kvalitu pleti, vlasů a nehtů

 

 

nuts-2926594_1920

Zdroje zdravých tuků

A jaké jsou nejlepší zdroje zdravých tuků?

Tereza Šlancarová

 

31. 05. 2018

Další články

Mezinárodní den jódu

Jód. Člověk by řekl, že se jedná o úplně obyčejný prvek. Proč je mu tedy věnován 6. březen, jakožto…

Müsli tyčinky se superfoods

Tyto müsli tyčinky si zamiluje celá Vaše rodina! Jsou bez cukru a másla, a právě o to…

Nedostatek železa vás nemusí trápit. Stačí vyvážený jídelníček a správné potraviny

V dnešním článku bych se ráda věnovala tématu, které je na veganské stravě často diskutované, a tím…