Výživný a rychlý vegan oběd? Vyzkoušejte tempeh a myslete na zeleninu
Vítám vás v novém článku, ve kterém bych se s vámi ráda podělila o jeden ze svých nejoblíbenějších obědových receptů. Tento recept totiž splňuje vše, na co si u přípravy oběda dávám pozor - je rychlý, vyžaduje pár základních ingrediencí a hlavně je opravdu výživný. Když si připravuji oběd, vždy se snažím zakomponovat nějakou přílohu, která slouží jako zdroj sacharidů /rýži, quinoa, pohanku, kuskus, celozrnné těstoviny nebo batáty/, zdroj bílkovin /tofu, tempeh, seitan, fazole/, zdroj zdravých tuků /oříšky, semínka, avokádo/ a samozřejmě spoustu barevné zeleniny - vždyť čím víc barev, tím víc antioxidantů!
A jakou kombinaci jsem tedy zvolila tentokrát? Mojí nejoblíbenější náhražku masa - tempeh, který má kouřovou, lehce oříškovou chuť. K němu jsem si připravila nasládlou batátovou kaši, která je významným zdrojem betakarotenu a vše jsem doplnila jednoduchou směsí zeleniny, díky které bylo jídlo opravdu bohaté na mikronutrienty.
INGREDIENCE
- 100 g tempehu
- směs oblíbené zeleniny (já použila brokolici, kukuřici a hrášek)
Na batátovou kaši:
- 1 střední batáta
- 1 mrkev
- 1 polévková lžíce tahini
POSTUP
- batátu & mrkev nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce
- zalijeme je horkou vodou a necháme vařit do změknutí
- poté přesypeme do mixéru, přidáme polévkovou lžíci tahini a mixujeme do kašovité konzistence
- tempeh si nakrájíme na kostičky a osmahneme na pánvi
- přidáme směs oblíbené zeleniny, promícháme a vaříme ještě cca 5 minut
- vše přemístíme do mísy, přidáme čerstvý špenát a můžeme podávat
Dobrou chuť!
Výživové hodnoty na 100 g: 2432 kJ, 581 kcal, 30 g bílkovin, 84 g sacharidů, 15 g T
09. 04. 2019