NUTTY Hřebíček mletý 30 g
NUTTY Hřebíček mletý 30 g
Hřebíček (Syzygium aromaticum) pochází z Moluk, což jsou indonéské ostrovy, ale nyní se pěstuje v tropických oblastech po celém světě. Hřebíček je stálezelený strom, jehož květy jsou sbírány ještě uzavřené a sušeny. Sušené poupata se pak používají jako koření.
Zajímavosti o hřebíčku:
- Hřebíček je známý svým silným a ostrým aroma, které má pikantní a hřebíčkovou chuť.
- Přestože je považován za koření, hřebíček byl historicky využíván také pro své léčivé vlastnosti a jako afrodiziakum.
- Je jedním z nejstarších koření, které bylo známo a obchodováno, a byl jedním z důvodů, proč evropští obchodníci hledali mořskou cestu do východu.
Použití v kuchyni:
Mletý hřebíček se používá v mnoha kuchyních po celém světě. Je oblíbený především ve sladkých pokrmech, jako jsou kořeněné dorty, ovocné kompoty a cukroví. Také se často přidává do kořenících směsí pro masové pokrmy a omáčky.
TIP od nás!
Medové perníčky s hřebíčkem:
Ingredience:
- 3 1/4 šálku hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 šálku másla (měkkého)
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 1/2 šálku medu
- 1 velké vejce
- Poleva a ozdoby podle preference (např. půlené mandle, perníkové ozdoby)
Postup:
-
Příprava těsta:
- Ve velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu, mletý hřebíček, skořici, mletý zázvor a sůl.
- V jiné misce vyšlehejte máslo s hnědým cukrem dohladka.
- Přidejte med a vejce a dobře promíchejte.
- Postupně přidávejte suché ingredience do směsi s máslem a promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho odpočívat v lednici nejméně 1 hodinu.
-
Pečení perníčků:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Na pomoučené podložce rozválejte těsto na tloušťku přibližně 5 mm.
- Vykrájejte perníčky pomocí formiček a přenášejte je na plech s pečícím papírem.
- Pečte perníčky v předehřáté troubě asi 8-10 minut, nebo dokud nejsou okraje lehce zlatavé.
Tento recept vytvoří lahodné medové perníčky s pikantním aroma hřebíčku, které jsou skvělým vánočním cukrovím. Doufám, že si je užijete!
Nutriční hodnoty NUTTY Hřebíček mletý 30 g
Nutriční hodnoty | ve 100g | v 1 dávce |
Energetická hodnota | 434 kcal / 1816 kJ | |
Tuky | 17,2 g | |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g | |
Sacharidy | 63,55 g | |
z toho cukry | 0 g | |
Bílkoviny | 5,84 g | |
Sůl | 0 g |
Vlastnosti produktu NUTTY Hřebíček mletý 30 g
Obsah balení | 30 g |
Země původu | Indonésie |
Značka | NUTTY |
Složení | 100% hřebíčkovec vonný |
Minimální trvanlivost do | uvedeno na obalu |