Úvod / Zdravé potraviny / Přílohy

NUTTY Rýže černá bio 600 g

NUTTY Rýže černá bio 600 g

NUTTY Rýže černá bio 600 g

-34%
65 Kč(58,04 Kč bez DPH)
99 Kč  |  Ušetříte 34 Kč
Tento produkt je krátkodobě nedostupný

NUTTY Rýže černá bio 600 g

Konec expirace: 11/2024

Divoká krasavice s dlouhými zrnky! Vyniká v salátech. V kuchyni s ní šetřete a míchejte s ostatními druhy rýže.

O černé rýži se traduje, že v dřívějších dobách patřila mezi vzácné a pro běžné lidi zakázané potraviny. Mohl si ji dopřávat pouze čínský císař a jeho rodina. Dnes si tuto výživnou dobrotu s jedinečnou chutí můžete dopřát i vy.

U rýže s názvem natural je potřeba počítat s trochu delší dobou přípravy. Natural rýže vám to ale vynahradí rychlejším pocitem zasycení. 

 

Černá rýže a její účinky

Rýže byla původně domestikována v Číně,  a to již před více než 10 tisíci lety. Proto nás nemůže překvapit, že i černá rýže patří ve východní Asii mezi rozšířenou potravinu a zároveň o nedílnou součást mnoha zdejších tradičních medicín. Obsahuje totiž mnoho účinných látek. Jmenovat musíme především vitamíny (např. vitamín E), stopové prvky, vlákninu, minerální látky (např. měď, zinek či železo), aminokyseliny a velké množství antioxidantů. Již z tohoto výčtu je patrné, že má mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví.

Vzhledem k výše uvedenému je patrné, že má černá rýže silné antioxidační účinky. To znamená, že její konzumace snižuje riziko vzniku mnoha srdečně-cévních chorob a zároveň některých druhů rakoviny. Navíc má velmi zajímavé protizánětlivé účinky. Příjem černé rýže také dokáže eliminovat vznik cukrovky a s její pomocí můžete bojovat i proti obezitě. Někdy se rovněž uvádí, že se jedná o účinný prostředek pro snižování cholesterolu a pozitivně působí i v případě alergií či astmatu. Pokud jste ji tedy v kuchyni doposud neměli, rozhodně stojí za vyzkoušení.

 

Kde najde černá rýže využití?

  • příloha - rýži lze využít jako přílohu k slaným zeleninovým i masovým pokrmům, smíchejte ji s bílou rýží, černé dejte méně než bílé
  • rizoto - klasickým způsobem můžete rýží smíchat se zeleninou a kořením dle libosti, černou rýži vždy míchejte s bílou, černé dejte méně než bílé
  • smažená rýže - po uvaření můžete rýži na větším množství oleje společně se zeleninou smažit asi 2 minuty, nakonec přidejte rozmíchaná vajíčka a krátce dosmažte, stačí už jen kořením dochutit, černou rýži vždy míchejte s bílou, černé dejte méně než bílé
  • rýžový salát - rýži po vychladnutí smíchejte dle fantazie s různými ingrediencemi, my doporučujeme vařené fazolové lusky, vlašské ořechy, osmahlou cibulku a žampióny, nakonec zasypte čerstvou petrželkou a zalijte zálivkou z octa, hořčice a oleje, černou rýži vždy míchejte s bílou, černé dejte méně než bílé
  • dekorace - rýže má zajímavé zbarvení a v Asii se běžně využívá pro dekorování
  • exotická snídaně - rýži uvařte ve vodě se skořicí a zázvorem, až se voda vstřebá, vmíchejte do rýže med, vanilku, nechte odstát pět minut, poté přidejte oblíbené ovoce a ořechy a zalijte kokosovým mlékem

black-rice-(1)_optimized_optimized 

Rýže je velmi stará kulturní plodina, která se pěstuje v subtropech a tropech Afriky a Asie. Dnes jejím největším vývozcem je hlavně Čína a Indie. Rýže se často prodává loupaná, natural rýže je ovšem neloupaná varianta. Celkově je známo asi 20 druhů rýže, ze kterých se vyrábí mouka, kaše, škrob, víno, ocet nebo slad. Rostlina se pěstuje na speciálních rýžovištích a sklízí se až dvakrát do roka.

Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.

 

Příprava

Černá rýže se připravuje podobně, jako rýže klasická, jen to trvá o trochu déle. Nemusíme ji tolik proplachovat před vařením, protože lepí jen minimálně, ale stejně malé propláchnutí jí neuškodí. Pak rýži zalijeme studenou vodou v poměru dvě ku jedné ve prospěch vody. Uvedeme do varu, pořádně zamícháme, aby se nám nechytala a pak ji na malém plameni necháme pod pokličkou probublávat půl až tři čtvrtě hodiny. Po vsáknutí celé vody je rozumné oheň vypnout a nechat ji bez odkrývání dojít. Zhruba po dvaceti minutách vaření černou rýži můžeme osolit. Někdy se doporučuje ji dvě hodiny před vařením po propláchnutí namočit, ale záleží to na druhu. Určitě tím nic nezkazíme, jen doba vaření bude trošku kratší.

 

Složení

Rýže černá*. Může obsahovat stopy lepku. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství

 

Skladování

Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.

 

Balení: Zipový uzávěr obalu pro udržení čerstvosti a možnosti pohodlného znovuotevření

 

Nutriční hodnoty NUTTY Rýže černá bio 600 g

Nutriční hodnotyve 100gv 1 dávce
Energetická hodnota 1 445 kJ / 345 kcal
Tuky 2,2 g
z toho nasycené mastné kyseliny 0,54 g
Sacharidy 74,1 g
z toho cukry 2,6 g
Vláknina 3,4 g
Sůl 0,02 g
Vápník 33 mg

Dotaz k produktu NUTTY Rýže černá bio 600 g

Jméno
Telefon
E-mailpovinné
povinné pole
Váš dotazpovinné
povinné pole
 

Hlídat naskladnění NUTTY Rýže černá bio 600 g

E-mailpovinné
povinné pole

Související produkty