Čím nahradit nezdravé sladkosti?
Podle odborníků by děti měly denně spořádat 4 porce ovoce a zeleniny. Alespoň polovina by měla být v syrové formě. Doporučená porce přitom odpovídá velikosti dlaně dětí, což znamená, že se s přibývajícím věkem neustále zvětšuje.
Přemíra oblíbených sladkostí je pro děti z dlouhodobého hlediska spíše trestem než odměnou. Pojďme se proto společně podívat na jednoduchou strategii, jak nahradit nezdravé cukry a jak potěšit malé mlsounky i zdravější alternativou.
Cukr, cukr a zase jenom cukr
Hned na úvod by bylo vhodné si ujasnit, že rozhodně nejsme žádní sugar-free nadšenci a sladké dobrůtky máme moc rádi. Klademe ale důraz na kvalitu, upřednostňujeme nižší obsah cukru a nezdravých ztužených tuků a kam cukr nepatří, tam ho jednoduše nedáváme.
Většina tradičních sladkostí je totiž cukrem doslova přehlcená a často se schovává za označením – glukózo-fruktózový sirup.
Všeho moc škodí
Nadměrná konzumace cukru vede neodmyslitelně k dětské obezitě, diabetu, kardiovaskulárním onemocněním a zvýšené kazivosti zubů.
Často skloňované téma je cukr a hyperaktivita – ta ale byla odbornými studiemi vyloučena. Naopak rozbouřená glykemická křivka způsobená nadměrným příjmem cukru dokáže s dětským organismem udělat své. Strmě stoupající hladina cukru v krvi způsobí zvýšenou aktivitu a jakousi neposednost dítěte, ale stejně rychle, jako křivka letí vzhůru záhy zase padá dolů. S tím nastupuje okamžitá únava, nechuť k dalším aktivitám a nesoustředěnost, která výrazně ovlivňuje především děti ve školním věku.
Cukr je zároveň vysoce návykový. Dokáže totiž stimulovat tvorbu dopaminu, který přímo zodpovídá za naše libé pocity. Sladkými dobrotami jsme také zvyklí utěšovat, odměňovat nebo oslavovat, což může vést až k emočnímu přejídání.
Jak na zdravé mlsání?
Vyhlásit nezdravým sladkostem válku ze dne na den není zrovna vhodnou strategií. Změnu přístupu je potřeba řádně naplánovat a děti (i dospělé) správně motivovat. Není nic jednoduššího než jít dětem příkladem a mluvit s nimi o možných důsledcích nezdravého stravování. Za volbu zdravějších alternativ pak děti pochvalte a pomoci ke změně může i lákavý food styling.
Jíme i očima
Že je vzhled zdravých svačinek základem úspěchu není žádným tajemstvím. Pro tento případ vám skvěle poslouží lyofilizované ovoce, které je krásně barevné, úžasně voňavé a moc dobře chutná.
Ovoce sladké, jako pusa z pravé lásky
Lyofilizace nebo také sušení mrazem, je dnes už velmi rozšířený technologický postup, při kterém dochází k vysušení přirozeně obsažené vody v produktu za extrémně nízké teploty a tlaku. Sušit tímto způsobem můžeme téměř cokoliv, ale právě mrazem sušené ovoce se stalo doslova hitem zdravých svačinek.
Hlavní výhody mrazem sušeného ovoce:
- Zachování důležitých vitamínů, minerálů a nutričních hodnot.
- Sladká vůně, krásná barva a skvělá chuť.
- Výborná svačinka do kapsy.
- Při správném skladování vydrží lyofilizované ovoce i několik let.
Lyofilizované ovoce doporučujeme nejen vyznavačům zdravé stravy, ale také všem milovníkům ovocného křupání. Zároveň potěšíme i maminky těch nejmenších mlsounků, u kterých je tato úprava ovoce velmi oblíbenou alternativou sezónního ovoce. Přestože lyofilizované ovoce neobsahuje žádná umělá sladidla, je lahodně sladké a dětem moc chutná.
Není čokoláda, jako čokoláda
Zkuste obyčejné lentilky vyměnit za neobyčejně skvělé ořechy v čokoládě, které u nás najdete v oblíbených příchutích jako slaný karamel nebo variance čokolád – mléčná, hořká nebo netradiční ruby.
To nejlepší na konec
Zapomenout nesmíme ani na oříšková másla, která jsou každoročním bestsellerem napříč všemi věkovými kategoriemi. Jsou hříšně dobré s jemnou máslovou konzistencí a příjemně křupavými komponenty. Klasické ořechové krémy hravě strčí do kapsy a zároveň doplní zdravé nenasycené mastné kyseliny včetně kvalitní porce poctivé bílkoviny.
27. 10. 2022