Mýty a omyly: „nezdravé“ versus „zdravé“
Regály supermarketů, lokálních prodejen i online obchodů srší výrobky, které věčně válčí o status nejzdravějších. Ve jménu zdravé výživy kupujeme tmavé pečivo, nahrazujeme kvalitní tuky nesmyslnými chemickými náhražkami a paradoxně se vyhýbáme živinám, které jsou pro nás důležité. Nejenomže jsme přehlceni samotnými produkty, ale dokonce se ztrácíme už i v samolepkách, které na jejich propagaci prodejci používají. Jednáme správně, nebo se necháváme ovlivňovat obecně vžitými představami o tom, co je skutečně zdravé a co ne? Pojďme si společně objasnit pět nejrozšířenějších mýtů, které v naší společnosti v tematice přínosnosti stravy pro zdraví kolují.
1. Tmavé pečivo je zdravější než bílé
Čím tmavší, tím lepší a nutričně hodnotnější? Na první pohled to tak možná může vypadat, ale zdání ve většině případů klame. To, co patří do nejkvalitnější sekce pečiva, jsou bezesporu celozrnné výrobky, ale ty se podle barvy nemusí nijak zásadně nemusí lišit od ostatních. Je pravda, že díky technologii výroby často bývají tmavší, ale není to nutným pravidlem. Bohužel většina lidí předpokládá, že tmavá bageta bude automaticky lepší volbou než „klasická" bílá, ale už si neuvědomují, že s největší pravděpodobností půjde o totožný výrobek s chemickým dobarvením, kterého se dosáhlo pomocí karamelu, čekanky nebo jiných aditiv. Pokud pátráme po nejvýživnějším pečivu, musíme monitorovat nálepku s nápisem celozrnný výrobek. Tento pojem totiž znamená, že podle legislativy produkt obsahuje více než 80% podíl mouk z celých zrn. Pečivo tohoto typu si ale nesmíme plést s vícezrnným, cereálním, grahamovým nebo rustikálním – to samo o sobě záruka očekávané kvality není a pravidla pro jejich označování mají od přísných zákonů platících pro celozrnné pečivo daleko.
Převážná většina tmavého pečiva, které je u nás dostupné, se bohužel připravuje z nekvalitních směsí a vzápětí dobarvuje látkami způsobující jejich chemické ztmavnutí. Barva by proto neměla být tím hlavním faktorem pro rozhodování. Tmavé pečivo automaticky neznamená celozrnné a zdraví prospěšné. Proto v první řadě pátrejte po nálepce celozrnného typu. Ale nezapomeňte – to, že mají celozrnné výrobky zpravidla vyšší obsah nutričně plnohodnotných živin a přináší více benefitů pro zdraví neznamená, že je můžeme konzumovat bez omezení. Kalorie jsou stále kalorie.
2. Tuky a oleje je lepší nepoužívat
O tom, že tuky nejsou špatné, a dokonce jsou esenciální živinou, bez které naše tělo jednoduše nemůže správně fungovat, by se daly psát knihy. Pokud volíme správné zdroje a množství tuků v jídelníčku sedí do našeho cílového příjmu a nahrává potřebám našeho životního stylu, přináší nám nesčetné množství benefitů. Čím dál tím více lidí naštěstí začíná přijímat fakt, že tuk není tím, co by nás dělalo tučnými. Přesto ale neustále přežívá zkreslená představa, že tuky ve formě olejů na vaření, smažení, přípravu masa nebo jeho alternativ a dochucování jsou zbytečnost, se kterou by se mělo šetřit. Proto se někteří z nás snaží eliminovat kvalitní za studena lisované oleje i rostlinné tuky na chutnou přípravu pokrmů. A to je veliká škoda. Existuje spousta skvělých a zdraví přínosných zdrojů tuků, a právě kvalitní oleje jsou jedním z nejlepších zástupců a mají právo být součástí jídla i jeho přípravy. Pokud budeme dbát na užití oleje s kouřovým bodem, který je adekvátní pro účely dané úpravy pokrmu, odměníme se nejenom skvělou chutí, ale i živinami s obrovským přínosem pro náš organismus.
Nebojte se tuků – žádných, ale olejů už vůbec ne. Kromě škodlivých trans mastných kyselin jsou tuky pro naše tělo nepopsatelně výhodné. Zdroje tuků by měly být co nejpestřejší a oleje mezi nimi zastávají právoplatné místo výborných pomocníků. Pokud budete udržovat teplotu pod bodem zakouření, darujete svému tělu cenné látky i skvělý chuťový požitek.
3. Sladké jídlo není součást správného stravování
Jedna z nejčastějších věcí, které slyším od klientů na prvních konzultacích je lamentování nad tím, jak jsou závislí na sladkém, a že se zdravého životního stylu bojí, protože se nechtějí vzdát svých oblíbených dezertů. Je to ta nejúsměvnější obava, protože součástí kvalitní a plnohodnotné stravy může být v případě přání i spousta dobrot a dezertů, které potěší nejednu gurmánskou duši. Výborné sladké tečky nebo dokonce celá jídla si odpírat v žádném případě nemusíme, a to ani v případě cesty za štíhlou postavou. Naopak zjistíme, že zdravá strava přináší skýtá množství nejrůznějších receptů a vhodných úprav tradičních sladkostí. Nejenomže si dopřejeme výborné chuťovky, ale zároveň do těla dopravíme spoustu cenných látek. Ale co víc, otevře nám to dveře k širokému spektru chutí a bezpochyby objevíme spoustu nových favoritů.
Jíst zdravě neznamená vzdát se celoživotně sladkých pokrmů a nikdy si nic nedopřát. Je to úplně naopak. Správný vztah k jídlu nám totiž přinese prostor k tvoření těch nejchutnějších dezertů, u kterých kolikrát ani největší kritik nepozná, že byly vytvořeny z kvalitních ingrediencí.
4. Čokoláda je nepřítel zdravé stravy
Tak, jako se lidé obecně obávají sladkého a pochybují, že by si ještě někdy mohli dopřát své oblíbené pochoutky, se bojí i čokolády. Ta je totiž kapitolou sama o sobě. Neprávem se stala strašákem zdravé výživy a spousta lidí se jí pro jistotu vyhýbá obloukem. Kvalitní čokoláda je přitom dalším z výborných zdrojů tuků a jedná se skutečnou superpotravinu pyšnící se výčtem přínosných živin. Ale pozor, bavíme se tu o opravdové čokoládě s vysokým obsahem kakaové hmoty a bez zbytečných dochucovadel nebo náhražek. Produkty, které se zdánlivě tváří jako čokoláda, ale ve skutečnosti obsahují spoustu cukru, rostlinných tuků a ztužovadel, za nic přínosného považovat nemůžeme. Pokud ale volíme pravou čokoládu a nespokojíme se s levnými sladkými alternativami, nemusíme se jí vyhýbat ani při hubnutí. Nejenomže obsahuje velké množství deficitních minerálních látek, působí protizánětlivě a bojuje proti únavě a depresím, ale hlavně skvěle chutná. No řekněte, nebyl by hřích nedopřát si ji?
Není divu, že některá náboženství v minulosti vnímala čokoládu jako jídlo bohů. Se stejným požitkem si ji můžeme dopřávat i dnes. Jen je potřeba volit tu vhodnou. A proto pamatujte na základní trik při výběru: obecně platí, že čím vyšší je procento obsažené kakaové sušiny a čím méně zbytečných aditiv, tím bude čokoláda bude kvalitnější.
5. Margarín je zdravý
Neúprosná válka mezi máslem a margarínem trvá už dlouhou dobu, a právě proto spousta lidí stále netuší, kdo je skutečně vítězem sporu o zdravější variantu. Abychom pochopili, kde se skrývá odpověď, je potřeba vysvětlit, kde mají vlastně margaríny původ. Vznikly v době nedostatečného přísunu kvalitních potravin během druhé světové války, kdy se měly stát levnou náhražkou másla, kterého nebyl na trhu dostatek. Protože bylo potřeba zajistit co nejdelší trvanlivost, začaly se vyrábět z nejlevnějších ztužených rostlinných olejů s přídavkem barviv, konzervantů a chemických aditiv. S přírodními a tělu přirozenými látkami tedy nemají společného absolutně nic. To všechno by dávalo smysl, kdyby je řada lékařů a výživových poradců na základě mylně vyložených a dnes již vyvrácených studií nedoporučovala jako vhodné. Neexistuje opravdu jediný důvod, proč bychom je měli preferovat na úkor například veganského ghí.
Margaríny se zdravou výživou nemají nic společného a pokud vám někdo bude tvrdit opak, zkuste si vybavit, jakým způsobem vznikají a udělejte si vlastní názor.
(Markéta Gajdošová, www.marketagajdosova.com)
20. 02. 2019