Jarní závitky
Také milujete tento vietnamský recept? Jarní závitky jsou plné čerstvé zeleniny nabité vitamíny. Postup je navíc velmi jednoduchý a k originálním surovinám se již každý lehce dostane. Aby byl recept něčím originální, připravili jsme si pro Vás skvělý dip z arašídového másla a sójové omáčky.
Recept na 2 porce/10 závitků
Závitky
- 10 rýžových papírů
- 100 g tenkých rýžových nudlí
- ¼ menšího červeného zelí
- ¼ ledového salátu
- ½ okurky
- ½ žluté papriky
- 1 mrkev
- 1/2 uzeného tempehu
- větší hrst naklíčených mungo fazolí
- 2 pl sezamových semínek
Dip
- 70 g arašídového másla
- 70 ml vody
- 1 pl plnotučné hořčice
- 1 pl rýžového sirupu
- 1 pl tamari sójové omáčky
- 2 menší stroužky česneku
- ½ čl soli
- ½ čl pepře
- šťávu z 1/2 limetky
Postup
Nejdříve si uvaříme rýžové nudle. Všechnu zeleninu očistíme a společně s tempehem nakrájíme na tenké nudličky.
Rýžový papír vždy namočíme do vlažné vody, aby změkl. Doprostřed rýžového papíru vložíme všechny ingredience, poté přeložíme okraje směrem dovnitř a zarolujeme.
Arašídové máslo smícháme s vodou, přidáme hořčici, sirup, sojovou omáčku, sůl, pepř, šťávu z limetky a prolisovaný česnek. Necháme 10 minut odpočinout, omáčka zhoustne.
Závitky můžeme podávat rozkrojené s arašídovým dipem.
Náš tip - jak na mungo klíčky
Mungo fazole propláchneme ve vodě, a na noc je namočíme. Druhý den je dáme do klíčící misky nebo na sítko. Alespoň dvakrát denně je propláchneme a necháme okapat. (Pokud by stály ve vodě zkazily by se.) Ideální je mít misku na tmavém místě při pokojové teplotě. Do tří dnů jsou klíčky už skvěle připravené ke konzumaci.
05. 03. 2023