Úvod / Magazín

Když granola není müsli a müsli není granolou

Milovníci sladkého snídání pozor! Představujeme vypečenou novinku plnou energie, bílkovin, sacharidů a tolik prospěšné vlákniny. Na složení jsme si dali opravdu záležet, a tak naše granolky nejen že skvěle chutnají, ale zároveň zasytí a dodají potřebnou energii do startu dne. Podle čeho granolu nebo müsli vybrat a v čem se vlastně liší? Pojďme se na to společně podívat v následujícím článku.

Rozdíl na první křupnutí

Pokud jste si mysleli, že müsli a granola jsou totéž, pak vás velmi rádi vyvedeme z omylu. O tradičním müsli můžeme říct, že je takzvaně sypané a jedná se vlastně jen o směs vloček, sušeného ovoce, semínek a oříšků. Zatímco granola je vždy pečená. Pomalu a dozlatova pečená, nebesky voňavá a hříšně chutná. Klasicky se zapéká s tukem, v našem případě pak s kokosovým olejem. Ten se pečlivě vymíchá a výsledná směs se velmi pomalu a na nízkou teplotu zapeče. Vznikají tak křupavé hrudky plné fantastické chuti.

Zapékané müsli, které můžete znát z televizních reklam nebo supermarketů je tak vlastně spíše granolou, ale při pohledu na nevalné složení není divu, že si tento název netroufne s patřičnou hrdostí nosit.

 Granola

Müslete na své zdraví

Při výběru se nenechte zmást pestrobarevnými obaly, které jsou plné svěže vypadajícího ovoce, poctivé čokolády a obřích ořechů. Často na nás tyto líbivé krabičky dělají jen laciné cukrbliky a nakonec s námi pěkně vypečou. Pokud jste se nenechali odradit už při pohledu na složení, kde najdete bohatý výčet nekvalitních surovin a všudypřítomných éček, pak na sebe pravděpodobně nenechá dlouho čekat zklamání v podobě chuti.

Pokud si ale chcete dopřát zapékané müsli či granolu, které ocení vaše tělo i chuťové pohárky, pak složení rozhodně neopomeňte a zaměřte se především na:

  • Tuky – základní stavební jednotkou kvalitního nositele zdravých tuků jsou samotné ořechy a semínka, které se v granole nacházejí. Plusové body získávají také za studena lisované oliváče nebo poctivý kokosák, vždy ve variantě pro tepelnou úpravu. Chutná granola se přitom v oleji nemusí koupat a stačí pár kapek pro docílení dokonalého spojení a křupavého propečení.
  • Cukry – v případě cukrů se obloukem vyhněte glukózo-fruktózovému sirupu a vsaďte raději na cukr třtinový nebo třeba kukuřičný sirup. Stejnou parádu udělá také stévie, med nebo čekankový sirup. O přirozeně sladkou chuť se postará sušené ovoce nebo čokoláda.
  • Bílkoviny – ačkoliv je granola především zdrojem sacharidů, tak množství bílkovin zajišťují ovesné vločky, ořechy a semínka. Taková granola vás dostatečně zasytí a je nutričně vyváženější.
  • Vlákninu – která je často v českých jídelníčcích opomíjená. Přitom její prospěch pro správnou funkci trávícího systému je nesporný. S příchodem vlákniny do těla si dá odchod i věčná zácpa nebo nepříjemné pocity nafouklého břicha. Pokud tedy víte, že s příjmem vlákniny bojujete, pak se zaměřte na granolu, která má alespoň 6 – 10 gramů vlákniny na 100 gramů.
  • Chuť – pokud se vám jen při představě kousnutí do hrozinky křivý pusa, pak myslete na to, že chuťové preference jsou při výběru stejně důležité, jako samotné složení. A věřte, že si tady přijde na své úplně každý. Ať milovník jemných vanilkových tónů, tradiční ovocňák, čokoholik, oříškomil nebo zarytý fanoušek slaného karamelu.

A v čem spočívá kouzlo a jedinečnost naší granoly?

Každá granola z dílny Balíčku zdraví vznikla v naší kyjovské výrobně, kde jsme ji několik týdnů testovali, ochutnávali a výsledné chutě jsme vyladili k maximální spokojenosti i těch nejmlsnějších jazýčků. Nenajdete v nich nekvalitní tuky ani umělá sladidla. Naopak granoly obsahují jen to nejlepší, co si u nás můžete pořídit i samostatně – ovesné vločky bez lepku, prémiové ořechy, semínka, lyofilizované ovoce a ovoce sušené, které u nás najdete pouze v nesířeném stavu.

Benefity naší granoly

10 důvodů proč jíst granolu 

  • Granola je výživná – obsahuje velkého množství důležitých živin, včetně vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů.
  • Je bohatá na vlákninu, což je prospěšné pro trávení a udržení zdravého zažívacího systému.
  • Energizující - díky obsahu ovesných vloček a sušeného ovoce je granola skvělým zdrojem dlouhotrvající energie. Poskytuje vám palivo na celé dopoledne.
  • Dobrá pro srdce - některé složky granoly, jako ořechy a semínka, obsahují zdravé tuky, které mohou pomoci snižovat hladinu cholesterolu a zlepšovat zdraví srdce.
  • Plnohodnotná snídaně - díky svému složení granola poskytuje pocit sytosti a pomáhá potlačovat hlad, což může být přínosné pro udržení zdravé váhy.
  • Nabízí různé možnosti přípravy - granolu si můžete připravit doma a přizpůsobit ji svým chutím a preferencím. Můžete přidávat ořechy, semínka, sušené ovoce a další ingredience dle svého výběru.
  • Granola je vhodná také na cesty a jako svačinka do školy nebo do práce. Můžete si připravit přenosnou porci do svačinové krabičky nebo sáčku a mít tak zdravou alternativu k prázdným kaloriím.
  • Zlepšuje trávení - vláknina obsažená v granole pomáhá stimulovat trávení.
  • Chutná alternativa - granola může být skvělou alternativou k sladkým cereáliím nebo dezertům. Její přírodní sladká chuť a textura mohou uspokojit touhu po něčem sladkém bez přídavku přebytečného cukru.
  • Všestrannost - granola se dá konzumovat nejen s mlékem nebo jogurtem, ale můžete ji také přidat do smoothie, ovesné kaše nebo ji použít jako posyp na ovocné saláty. Existuje mnoho způsobů, jak si granolu vychutnat a začlenit ji do různých jídel.

Granola 100x jinak

Granola poslouží jako základ pro výživnou snídani či rychlou svačinu. A čím ji můžeme doplnit, aby chutnala co nejlépe a navíc pořádně zasytila?

Většina z nás si granolu sype do jogurtu nebo ji zalívá mlékem. A dělá rozhodně dobře! Bílkoviny z mléčných výrobků dostatečně zasytí a navíc nechají chuť granoly dokonale vyniknout. Pokud se vyhýbáte laktóze nebo patříte do veganského tábora, pak sáhněte po rostlinné variantě. 

  • Přidejte sezónní ovoce – dodáte tak snídani pestrou barvu, šťavnatou chuť, potřebné vitamíny, antioxidanty a vlákninu.
  • Pokud zrovna vládne paní zima, pak se nebojte sáhnout po skvělé alternativě ovoce v podobě ovoce lyofilizovaného , které si díky svému zpracování zachovává všechny vitamíny, sladkou chuť a božskou vůni. Stejně dobře poslouží také domácí marmeláda nebo ovocné pyré.
  • Trochu zdravých tuků navíc – neexistuje snad lepší kombinace než přidat ke granole také oblíbené ořechové máslo. Získáte tak naprosto neopakovatelnou chuť a nálož prospěšných látek, za kterou se vám vaše tělo náležitě odmění.
  • Ideální zobání do práce nebo na cesty – křupavou dobrůtku můžete uzobávat jen tak při práci, učení nebo cestou na prázdninový výlet.

Brain food - svačina s přidanou hodnotou

Mezi Brain food řadíme potraviny, které přímo či nepřímo působí na kognitivní funkce a zároveň se podílejí na správném fungování mozkových buněk. Patří sem především schopnost koncentrace, paměť, efektní myšlení a rychlé řešení nastalých problémů.

Brain food je plné prospěšných látek. Nejvyšší podíl zastoupení mají nenasycené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, vitamín K, cholin a antioxidanty.

A konkrétně se jedná o ořechy, semínka, ovesné vločky, plnohodnotnou čokoládu nebo bobulovité ovoce. Takže celou plejádu surovin, kterou naše granoly obsahují.

16. 08. 2023

Další články

Koule slaný karamel

Tyto dokonalé kuličky s příchutí slaného karamelu můžou ozvláštnit vaše letošní cukroví. Budou…

Vánoce, Vánoce přicházejí

Nejkrásnější svátky v roce už nám pomalu klepou na dveře. Čekají nás rozzářená očka u vánočního…

Mazané mlsání aneb když jsou oříšková másla balzámem pro tělo i duši

Jsou zdravá, jemná, nebezpečně návyková a hříšně dobrá. Oříšková másla spolehlivě pohladí pocuchané…