Kokosový olej - výborný v kuchyni i v koupelně
Kokosový olej. Opěvovaný i kritizovaný pomocník, pro kterého najdete využití nejen v kuchyni, ale i v kosmetice. Pojďme se podívat na jeho výhody, nevýhody i možnosti využití.
Kokosový olej bývá odsuzován pro vysoký obsah nasycených mastných kyselin, což jsou vlastně „špatné tuky", jejichž vysoký příjem může vyvolávat v organismu vysokou hladinu LDL cholesterolu, který je pro náš organismus špatný a může způsobit onemocnění srdce. Zároveň však kokosový olej podporuje zvyšování hladiny HDL cholesterolu v krvi, který je pro náš organismus naopak prospěšný, protože pomáhá tělu zbavovat se cholesterolu škodlivého.
Stejný tuk jako mateřké mléko
Přestože nasycené mastné kyseliny tvoří až 90 % tuků v kokosovém oleji, jedná se o nasycené mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, které patří mezi tuky, které mají na náš organismus zdravý nebo neutrální vliv. Jsou rychle vstřebatelné, poskytují tělu energii a neukládají se v těle jako tuk. U tuků je totiž důležitý i jejich profil, zpracování, přijímané množství a další okolnosti, proto nemůžeme říct, že nasycené mastné kyseliny jsou vždycky špatné a způsobují nemoci.
Zhruba polovinu tuků v kokosovém oleji tvoří kyselina laurová, která je pro naše zdraví příznivá. Používá se i pro výrobu kosmetických přípravků a obsahuje ji dokonce i mateřské mléko. Čím vyšší obsah kyseliny laurové, tím, je kokosový olej kvalitnější.
Široké využití
Kokosový olej je k dostání jako extra panenský, který vzniká lisováním kokosové dužiny za studena a rafinovaný. Ten je zbavený typické kokosové vůně a vhodný pro použití v kuchyni, protože má vysoký kouřový bod, takže se nepřepaluje.
Kokosový olej bez vůně má kouřový bod 230 stupňů, podobně vysokou teplotu snese například arašídový olej, řepkový olej s vysokým obsahem kyseliny olejové, rafinovaný kukuřičný nebo ghí. Například extra panenský olivový olej má kouřový bod 191 stupňů.
Rafinovaný kokosový olej je tak vhodný na smažení, pečení i vaření. Jak kvůli vysoké tepelné odolnosti, tak proto, že je zbavený své charakteristické vůně, takže jídla pak nevoní po kokosu. Skvělý je pro použití v asijské kuchyni nebo i při výrobě sladkých dezertů. Zkuste hořkou čokoládu rozpustit v kokosovém oleji a získáte skvělou jemnou chuť čokolády.
Do koupelny
Extra panenský kokosový olej má sice nižší kouřový bod, a to cca 180 stupňů. Má však vysoký obsah kyseliny laurové, a to, jak jsme výše zmínili, až polovinu ze všech obsažených tuků, a je vhodný jak do kuchyně, tak pro kosmetické využití. Náš kokosový olej má obsah kyseliny laurové skoro 49% ze všech nasycených kyselin z celého obsahu je to skoro 47 % čisté kyseliny laurové, která je vhodná při léčbě virových onemocnění, jako jsou například různé druhy chřipky, oparů.
Navíc je běžnou součástí kosmetických výrobků, a i extra panenský kokosový olej má široké využití v kosmetice.
Kromě běžného kuchyňského využití tak zkuste kokosový olej jako:
- Zubní pastu – smíchejte 5 lžic kokosového extra panenského oleje a 3 lžíce jedlé sody. Tato směs nejenže brání zánětu dásní, ale kokosový olej má výborné bělící účinky. Pokud jste opatrní s jedlou sodou, vyzkoušejte čištění zubů jen s kokosovým olejem
- Vlasový kondicionér
- Prevence proti lupům – vmasírujte do vlasů před použitím šamponů. Antibakteriální a antimykotický účinek oleje lupy odstraní a zabrání tvorbě nových
- Balzám na rty
- Tělové i pleťové mléko
- Na intimní hygienu
- Odličovač
Zdroje:
Kokosový olej ve výživě člověka, Bakalářská práce. Dostupné online z: https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=106332
Kokosový olej, zázrak přírody. Dostupné online z www.celostnimedicina.cz
Kyselina laurová a zdraví. Proč ji potřebujeme. Dostupné online z https://www.rehabilitace.info/zdravotni/kyselina-laurova-a-zdravi-proc-ji-potrebujeme/
Kouřový bod u olejů. Dostupné online z https://superpotraviny.webnode.cz/pojmy/kourovy-bod-u-oleju/
26. 04. 2019