Mezinárodní den jódu
Jód. Člověk by řekl, že se jedná o úplně obyčejný prvek. Proč je mu tedy věnován 6. březen, jakožto mezinárodní den jódu?
Pro lidský organismus je tento stopový prvek velmi důležitý. Potřebujeme ho v každém věku, a to především pro tvorbu hormonů štítné žlázy. Tyto hormony přeměňují přijaté živiny na energii pro růst a funkci buněk v našem těle. Jsou nezbytně nutné pro zdravý vývoj mozku, zejména tedy budoucí maminky by si měly příjem jódu ohlídat.
Ovšem všeho moc škodí, i nadbytek jódu. Kolik bychom ho tedy ve stravě měli přijímat?
Doporučená denní dávka jódu | |
Kojenci | do 90 μg |
Děti | 100-140 μg |
Starší školní děti | 150-180 μg |
Dospívající a dospělí | 200 μg |
Těhotné a kojící ženy | 230-250 μg |
Jak se projevuje nedostatek jódu?
- Zvýšená únava
- Přibírání na váze
- Zvětšení štítné žlázy (struma)
- Chlad v rukou i nohou
- Nesoustředěnost
- Roztěkanost
- Suchá kůže
- Problém s otěhotněním
- Špatná nálada až deprese
- Ztráta vitality
A čím tedy zvýšit příjem jódu?
Nejvíce jódu obsahují mořské ryby, řasy a také mořská sůl. Dále pak žampiony, špenát, červená řepa, pórek, mrkev, hrách, třešně, některé minerální vody, česnek, cibule, lněná semínka, kedlubna, zelí atd.
Dále je skvělým zdrojem jódu maca prášek, konopná semínka, či například Super detox.
Zkrátka jód je pro fungování našeho organismu životně důležitý. A právem mu proto patří místo v kalendáři.
(Kateřina Kadlecová)
06. 03. 2017