Ořechy - pomocník zdravého životního stylu
Pod slovním spojením „zdravá strava“ se většině z nás před očima vynoří obrázek potravin, které pod takovou škatulku vědomě či nevědomě řadíme. A přiznejte se - že jsou mezi nimi i ořechy? Není se čemu divit, své místo ve zdravém jídelníčku mají totiž zcela právem. Vaše chuťové buňky už jejich kouzlo jistě odhalily, ale pojďme se společně podívat, proč jsou tak úžasným pomocníkem zdravého životního stylu i po nutriční stránce.
Nejenom, že ořechy dobře chutnají, ale navíc také výborně slouží našemu tělu i hlavě. Jejich konzumace totiž tělu přináší spoustu benefitů začínajících u širokého spektra tělu přínosných látek přes potenciálně pozitivní vliv na hubnutí až po jejich nepřekonatelnou chuť, která může našim chuťovým pohárkům přinášet potěšení ve slané i sladké kuchyni. Ať už je konzumujete v jejich naturální podobě nebo si je dopřáváte formou nepřekonatelně populárních ořechových másel, pravděpodobně z jejich zařazení do jídelníčku těžíte více než se na první pohled může zdát.
Ale teď vážně. Víte, proč jsou ořechy tolik opěvované jako zdroj cenných živin? Jsou totiž plné tolik potřebných a často opomíjených omega-3 mastných kyselin a vlákniny. Částečně jsou také zdrojem kvalitních bílkovin a hlavně disponují obrovskou zásobárnou vitaminů, minerálních látek, antioxidantů a stopových prvků. Ne nadarmo je spousta lidí řadí mezi superpotraviny, které bychom si měli dopřávat na pravidelné bázi.
Spolu s přicházející zimou se myšlenka na ořechy pojí s atmosférou Vánoc, pečením a nejrůznějšími sladkými dobrotami. Jejich konzumaci bychom si ale rozhodně neměli odepírat v žádnou roční dobu. Naopak, měly by tvořit stabilní pilíř našeho jídelníčku. Každý druh skrývá jiné benefity, a proto není na škodu zajistit co největší pestrost i v tomto směru a neomezovat se jen několika vybranými druhy. Co ořech, to zásobárna cenných živin, ať už sáhnete po „našich“ tradičních vlašských ořeších, celosvětově populárních mandlích nebo si dopřejete luxusní chuť makadamových či para ořechů. Čím více budete jednotlivé druhy kombinovat, tím širší spektrum živin se svého těla dopravíte. V každém případě ale pamatujte na to, že byste měli svému tělu dopřávat jen ořechy té nejlepší kvality a vyhnout se pofidérním zdrojům, starým, žluklým a přehnaně praženým nebo jinak dochuceným ořechům.
Aby výčet benefitů nebyl krátký, pojďme si shrnout ještě další pozitiva pravidelné konzumace. Ořechy disponují protizánětlivými účinky, takže jsme jejich adekvátním zařazením do jídelníčku schopni snížit záněty a ulevit tak svému tělu. Kromě toho také pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi, což nám zjednodušeně řečeno umožňuje snížit hladinu „špatného“ cholesterolu a naopak znormalizovat hladinu toho „dobrého“. Snížení LDL cholesterolu můžeme v tomto smyslu spojit se snížením rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění a se zlepšením zdraví srdce a cév. Za zmínku stojí také vysoký obsah vlákniny, která je klíčovým faktorem pro zdravé trávení.
A jak jdou dohromady ořechy s hubnutím? Záleží na úhlu pohledu. Pravdou je, že při nadměrné konzumaci mohou být vzhledem k vysokému obsahu tuku bezpochyby kalorickou bombou. Pravidlo racionálního množství ale platí vždy, a proto ho musíme respektovat i při konzumaci vysokokalorických potravin jako jsou právě ořechy. Pokud je do svého jídelníčku zařazujeme v adekvátní míře a nepřejídáme se jimi, naopak mohou v procesu redukce výrazně pomoci. Nikoliv pomocí zázraků, ale prostřednictvím toho, že právě obsah kvalitních tuků, vlákniny a bílkovin zajistí vyšší pocit sytosti a pomůže lépe stabilizovat správné signály hladu a sytosti.
(Markéta Gajdošová, www.marketagajdosova.com)
15. 07. 2020