Úvod / Magazín

Cizrnový vegan burgr

CIZRNOVÝ VEGAN BURGER - 4 porce

S tímhle návštěvu určitě ohromíte ! Nejlepší cizrnový burger, jaký jste kdy jedli. 

V minulých týdnech se po celém světě mluvilo o náhražce masa Beyond Meat, fastfoody se předhánějí v nabídce veganských burgrů a tuzemské supermarkety zavádějí rostlinné maso mezi svůj stálý sortiment. Jenže cena za takový veganský burgr je často astronomická, vyzkoušejte si doma přípravu vlastního a uspokojte tak svoje chuťové buňky, aniž by trpěla vaše peněženka. 

Bulky

kvásek:

¼ droždí
½ čl soli
½ čl cukru
1 pl mouky
50 ml vlažné vody

100 g špaldové hladké mouky
100 g špaldové celozrnné mouky
100 ml vody

+sezamová semínka, olej

Nejdříve si vytvoříme kvásek. Nadrobíme si do mističky droždí, přidáme sůl, cukr, mouku a vlažnou vodu. Důkladně promícháme (nejlépe dřevěnou lžičkou) a necháme cca 10-15 minut odstát - kvásek zvětší svůj objem, udělá "čepici" a trošku v něm šumí. Smícháme se zbytkem vody a s moukami. Rozdělíme na 4 stejně velké části. Vytvoříme bulky - snažte se je udělat vysoké, trošku se roztečou do stran. Necháme ještě 15 minut vykynout, mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C. Houstičky potřeme lehce olejem a posypeme semínky. Pečeme cca 30 minut. Než je rozkrojíte, nechte je zcela vystydnout.

Sojanéza

100 ml neslazeného sojového nápoje
200 ml neutrálně chutnajícího oleje (rýžový, řepkový, slunečnicový - lisovaný zastudena) část se dá nahradit i avokádovým, konopným nebo olivovým olejem (dle chuti)

1 čl soli
1 pl plnotučné hořčice
1 pl citrónové šťávy

Všechny ingredience dáme do vysoké nádoby, do které se nám vejde tyčový mixér. Mixér ponoříme, zapneme a pár pohyby nahoru a dolu vytvoříme tuhou směs - trvá to maximálně minutu.

Batátové hranolky

4 batáty
olej
sůl

Batáty si oloupeme a nakrájíme na hranolky. Dáme na plech s pečícím papírem a promícháme s troškou oleje. Pečeme na 200 °C cca 30 minut.

Cizrnový karbanátek

150 g cizrny
3 pl oleje ze sušených rajčat
1 červená cibule
1 menší cuketa (200 g - 100 g očištěné)
3 ks sušených rajčat
2 pl chia semínka
40 g vlašských ořechů
30 g strouhanky
koření - sůl, pepř, sladká paprika, sušený česnek

Ciznu si den předem namočíme do vody. Druhý den ji propláchneme, ale nevaříme! Nakrájíme si červenou cibuli, cuketu si rozpůlíme, vydlabeme a tuhou část nakrájíme na kostičky. Osmahneme na oleji společně s cibulí. Směs dáme do mixéru s cizrnou a sušenými rajčaty. Rozmixujeme a přemístíme do mísy. Přidáme chia semínka, pomleté vlašské ořechy, strouhanku a koření. Promícháme a dáme na chvíli do lednice.

+rajčata, salát, rukola, červená cibule, kyselá okurka

Potom už jen bulky rozpůlíme, namažeme sojanézou, pokladme zeleninu, cizrnový karbanátek a zase houskou přiklopíme. Podáváme s batátovými hranolkami a sojanézou - popřípadě si do ní můžete najemno nakrájet kyselou okurku a cibuli a mít "tatarku".

29. 07. 2022

Další články

Čočkovo-batátový guláš

Potřebujeme 150 g zelené čočky 500 g batatů 150 g baby špenátu 1 cibule (nadrobno…

Domácí sirup z bezinkových květů

Roste všude kolem, tak proč ho nevyužít? Vyzkoušete domácí sirup z bezových květů a bez…

Meruňkový crumble Kuba & Barča

Meruňkový crumble si zamilujete! Nejrychlejší letní dezert, snadný a chutný. Navíc můžeme jakkoliv…